NOVI PAZAR – ”Danas je, izricanjem presude Radovanu Karadžiću, zatvoreno jedno poglavlje iz naše mračne prošlosti. Sandžačka demokratska partija, a svakako i svi Bošnjaci, mogu biti zadovoljni što je ovaj ratni zločinac dobio doživotnu robiju”, smatraju, između ostalog u Sandžačkoj demokartskoj partiji.

”Naravno da ne postoji adekvatna kazna za sve ono što je ovaj zločinac uradio, ali satisfakcija je u znanju da su zločini dokazani i da niko nikada više neće moći da prekraja istoriju negirajući ih. Genocid u Srebrenici, pokolj na pijaci Markale, terorisanje civila Sarajeva, progoni i etničko čiščenje, sve su ovo zločini koje više niko neće moći da negira” navodi se u saopštenju SDP-a.

”Karadžić je, uz Ratka Mladića, simbol mržnje i terora i zato ova presuda nije samo satisfakcija za žrtve, već je, što je i važnije, osuda ideologije genocida, a nadamo se i obećanje da civilizovani svijet više nikada neće dozvoliti da ovakvi monstrumi ispune svoje namjere. Pred nama je put oporavka i pomirenja svih naroda u regionu i Sandžačka demokratska partija će kao i do sada dati svoj puni doprinos normalizaciji odnosa. To je konačna pravda. Moramo pokazati monstrumima da nisu pobijedili, da njihove bolesne ideologije nisu zaživjele, te da su normalni ljudi sa svih strana istrajali i prevazišli” saopšteno je iz Sandžačke demokratske partije.