BEOGRAD – Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj osudio je sinoćni upad dela demonstranata u RTS kao i današnji pokušaj da uđu u zgradu Predsedništva i rekao da se nasilju mora stati na kraj.

“Ono što se sinoć desilo u zgradi državne televizije i ovo što se danas dešava pred zgradom Predsedništva Srbije pokazuje da je cilj američkih i engleskih obaveštajnih službi da se bitno oslabi diplomatska pozicija Srbije u eventualnim daljim pregovorima sa odmetnutim kosovskim albancima i njihovim tutorima”, kaže Šešelj za TV Pink.

Poručio je da se nasilju mora stati na kraj, da se nasilje ne može tolerisati.

“Kad sam video onu motornu testeru, ono se nikada nije desilo, opasnije je od svakog pištolja kad se unese u masu i ne sme se preko toga preći”, rekoa je Šešelj.

Kaže da treba sve učiniti da se raskrinka politička i ideološka platforma ovih dešavanja, a za sve one za koje ima dokaza da su primenjivali nasilje i njihove kolovođe, mora se, ističe, povesti krivični postupak.

Povodom nastojanja da oni koji su se okupili ispred Predsedništva blokiraju ulaze u zgradu kaže da znajući te ljude ne veruje da su dovoljno hrabri i jaki da idu na realizaciju takvog cilja.

“Ali moguće je da među njima ima nekih nepoznatih, nekih stranih…”, rekao je Šešelj.

Šešelj kaže da se nada da policija ima dovoljno snaga da spreči ulazak u zgradu Predsedništva.

“Ko uđe u zgradu Predsedništva treba da dobije po nosu, da mu to više nikada u životu ne padne na pamet”, smatra Šešelj.

On kaže da je cilj da se napravi haos kako bi se izazvala “intervencija spolja” ili da se nametnu strani posrednici koji bi prinudili vlasti da pregovara sa “ovim pučistima na ravnoj nozi”.

“To ne bi smelo da dođe u obzir, a u svakom slučaju postoji mogućnost zakazivanja sednice Narodne skupštine. Oni nemaju legitimitet nizašta”, rekao je Šešelj.

On je poručio da policija mora da ima dovoljno snage da se obezbedi Predsedništvo, a ukoliko nije, kako kaže, dovoljna inntervencihja policije, “ako ne može policija, mora vojska, ali red se mora zavesti”.