BEOGRAD – Patrijarh srpski Irinej i rukovodilac za razvoj socijalnih projekata kompanije “Gasprom Njeft” Olga Andrejeva potpisali su danas u Ruskom domu Sporazum o nastavku ruskog učešće u izvođenju radova na unutrašnjoj mozaičkoj dekoraciji Hrama Svetog Save na Vračaru.

Ovim sporazumom predvijeno je šest miliona evra za oslikavanje oltara Hrama, čija je glavna kupola prethodno oslikana takođe zahvaljujući pomoći kompanije “Gasprom Njeft”.

Patrijarh Irinej je istakao da srpski i ruski narod sjedinjava i zbližava ista vera, istorija, gotovo ista kultura, i što je najvažnije ista krv, i da je Srbija kao mala država imala sreće da je svoj “čamac uvek vezivala za veliki ruski brod”.

On je rekao da je Rusija u najkritičnijim trenucima tokom istorije bila uz Srbiju, primetivši da je “Srbija danas, okružena bivšim prijateljima, u dosta teškom položaju” i da joj je pomoć Rusije itekako potrebna, posebno kako bi sačuvali Kosovo, koje je “srpski Jerusalim”.

Patrijarh je istakao da će Hram Svetog Save, nakon što bude završen, biti najveći hram na svetu oslikan mozaicima i izrazio očekivanje da će već sledeće godine biti osvećen.

Generalni sekretar Predsedništva Srbije Nikola Selaković je ocenio da je potpisivanje sporazuma istorijski čin, jer predstavlja nastavak realizacije pomoći koju je obećao predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin kada je prilikom boravka u Beogradu posetio Hram Svetog Save.

“Zahvaljujući predsednicima Vladimiru Putinu i Aleksandru Vučiću, mi smo danas svedoci istorijskog procesa završetka radova na Hramu Svetog Save. Uveren sam da ćemo uskoro svi zajedno, sa dvojicom predsednika i dvojicom patrijarha, prisustvovati osvećenju Hrama i da će tada svako ko nije verovao u velike reči Dostojevskog da će lepota spasiti svet, biti svestan toga kada zakorači u Hram Svetog Save koji će zablistati mozaicima velikog narodnog umetnika Nikolaja Muhina”, istakao je Selaković.

On je dodao i da je nastavak radova na Hramu potvrda bliskosti i bratskih odnosa između ruskog i srpskog naroda, Rusije i Srbije, koji su u ovom trenutku na svom istorijskom vrhuncu.

Elenora Mitrofanova, rukovodilac federalne agencije “Rosotrudničestvo”, koja je koordinator realizacije projekta oslikavanja Hrama, podsetila je da je saradnja na ukrašavanju jednog od najvećih pravoslavih hramova u svetu, započeta 2016. i da je krajem 2017. završeno oslikavanje kupole, primetivši da je oslikavanje Hrama jedna od manifestacija duhovne bliskosti srpskog i ruskog naroda.

Ona je rekla da nije slučajno što je sporazum potpisan dan uoči 20. godišnjice od početka vojne agresije NATO-a u Jugoslaviji i da je utoliko veća odgovornost prema očuvanju mira i sloge.

U ime patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila prisutne u Ruskom domu pozdravio je zamenik predsednika Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije protojerej Nikola Balašev.

On je rekao da su ruska crkva i njeni vernici bili 1999. uz svoju braću Srbe, kada se “dogodila užasna agresija protiv suverene države u srcu Evrope”, koja je ostavila užasne posledice.

Balašev je podsetio da je tadašnji ruski patrijarh Aleksej Drugi posetio Beograd i u aprilu sa srpskim patrijarhom Pavlom služio liturgiju u Hramu koji se još uvek gradio.

“Taj Hram je za milione ljudi u Srbiji postao simbol pobede duha, ognjište za nadu za sadašnja i buduća pokolenja i za nas je ogromna čast što Rusija, Ruska pravoslavna crkva i ruski narod učestvuju sa srpskom stranom u ukrašavanju Hrama Svetog Save i to u trenutku kada Srpska pravoslavna crkva slavi osam vekova svoje autokefalnosti”, istakao je Balašev.