Stefanović: U MUP-u značajno povećane zarade (VIDEO)

BEOGRAD – U prethodne dve godine pripadnicima MUP-a značajno su povećane zarade, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dodao da tako danas prosečna plata pripadnika policije sa četvrtim stepenom stručne spreme i sa oko 10 godina rada je oko 60.020 dinara, ili prosečno oko 508 evra.

“Danas je to značajno veća plata, najveća prosečna plata u poslednjih desetak godina od kada imamo statističke podatke i trudićemo se i razgovarao sam sa tome i sa predsednikom Vučićem da pronađemo mogućnosti da ove i naredne godine, kada se prvi put budu stekli uslovi, imamo novo povećanje plata za policiju”, rekao je Stefanović na konferenciji za medije predstavljajući rezultate vezane za kapitalna ulaganja u MUP i jačanje njegovih kapaciteta.

Kako je naveo ministar, najznačajniji resurs MUPa svakako su ljudi i u tom smislu zaposleno je ukupno 2.552 nova policajaca, od čega u Sektor za vanredne situacije u 2018. godini 153 novih vatrogasaca spasilaca.

Stefanović je najavio da će u taj Sektor biti primljeno 113 u maju ove godine, a biće raspisan i novi konkurs za još 200 vatrogasaca.

“Posebna čast za sve nas je bila briga koja je pokazana prema porodicama svih pripadnika policije koji su stradali u prethodnom periodu i potrudili smo se da u ovoj godini primimo 134 srodnika poginulih i teško ranjenih policajaca”, kazao je ministar unutrašnjih poslova.

Kako je rekao Stefanović, kada je postao ministar unutrašnjih poslova, uniforma koju su nosili pripadnici policije bila je stara oko osam godina.

Stefanović je dodao da je u poslednjih nekoliko godina ta situacija značajno promenjena, kao i da je do sada obezbeđeno 55.700 novih kompleta policijskih uniformi, a nedavno i 53.300 novih borbenih patika i čizama i cipela za pripadnike policije i najavio je i da se planira nabavka obuće za toplo vreme.

Zahvaljujući naporima Vlade Srbije i dobrom finansijskom stanju države biće unapređena i funkcionalnost helikopterske jedinice, i to, kaže ministar, kroz nabavku sedam helikoptera za MUP, od toga četiri tipa H 145, koji će biti isporučeni u 2019. godini i tri helikoptera tipa Airbus H215, koji će biti isporučeni 2021. i 2022. godine.

Ministarstvo je u potpunosti rekonstruisalo i modernizovalo 40 oklopnih vozila, naveo je Stefanović i dodao da u jedinicama gde za to postoji potreba postoje i nova borbena vozila “Lazar” i “Miloš”, a u planu je i nabavka novih 10 vozila.