NOVI PAZAR – Kao završna aktivnost projekta ”Interkulturalni narativ mladih”, koji realizuje Akademska inicijativa ”Forum 10”, organizovana je studijska poseta mladih iz Novog Sada Novom Pazaru.

Dvodnevne radionice sa mladima iz ova dva interkulturalna grada, u cilju afirmacije zajedništva i međuetničkog razumevanja održavaju se u prostorijama OEBS-ovog trening centra, a osim Misije OEBS u Srbiji, realizaciju ovakvog projekta podržala je i Vlada Velike Britanije.

Različitim edukativnim aktivnostima, Akademska inicijativa Forum 10 već dve godine radi na uspostvaljanju interkulturalne platforme mladih.

”Cilj je da kroz edukativnu platformu razgovaramo o interkulturalizmu, zajedništvu, da razgovaramo o tome kako i nakoji način možemo da suzbijamo predrasude i stereotipe, kako možemo da gradimo otvoreno društvo, društvo bez ekstremističkog ponašanja, društvo koje je slobodno, društvo mladih građana i građanki”, rekao je programski koordinator Akademske inicijative ”Forum 10”, Fahrudin Kladničanin.

Slične aktivnosti sprovodi i novosadski ”Centar za proizvodnju znanja i veština” još od 2012.godine. Duboko verujući u snagu lokalne zajednice i ulogu mladih u njoj, ovakve studijske posete su, smatraju, od velikog značaja za mlade predstavnike različitih nacionalnih zajednica.

”Imamo velika očekivanja, s obzirom da veliki broj dece nije ni bio u Novom Pazaru. To su deca iz tri osnovne i tri srednje škole, pripadnici različitih nacionalnih zahjednica. Njiovim upoznavanjem i zajedništvom gradimo sigurno društvo u budućnosti”, rekla je Tatjana Lazor ispred novosadskog Centra za proizvodnju znanja i veština.

Šefica Kancelarije Misije OEBS u Novom Pazaru, Micaela Thurman, izrazila je zadovoljstvo što ta kancelarija doprinosi povezivanju mladih iz Novog Sada, kao ovogodišnje evropske prestonice mladih, i Novog Pazara, jer, kako je istakla, oba grada imaju bogato kulturno nasleđe.

”Misija OEBS konstantno uključuje mlade u sve svoje aktivnosti. Na uključivanje mladih u sve aktivnosti stavljen je poseban akcenat, jer je to jedan od prioriteta Republike Slovačke, koja ove godine predsedava OEBS-om. Želim da naglasim da je percepcija mladih jedan od bitinih prioriteta, kao i njihovo uključivanje u demokratske institucije.”, kazala je Thurman.

Već naredne nedelje mladi iz Novog Pazara uzvratiće posetu Novosađanima u okviru završih aktinosti projekta ”Interkulturalni narativ mladih”.


rtvnp