NOVI PAZAR – Mehmed Fazlić i Hena Ljajić iz Novog Pazara, pobednici su okružnog takmičenja iz matematike, svako u svojim uzrasnim kategorijama, Mehmed u Kraljevu, Hena u Vrnjačkoj Banji. Osim talenta, iza njihovih rezultata stoji mnogo rada, truda i upornosti, pa su nagrade za takvo zalaganje, očekivani ishod.

Mehmed Fazlić, učenik petog razreda OŠ ”Stefan Nemanja” pobedničku titulu na okružnom takmičenju u Kraljevu osvaja po drugi put. Jako rano je zavoleo brojeve i odmah je počeo da se igra s njima. Sa takmičenja nosi pozitivne utiske, a zadaci su, kaže, za njega bili laki.

”Matematiku sam zavoleo još kao mali, kad sam tek naučio brojeve. To je primetila moja učiteljica Binasa Ćosović u prvom razredu. Podržavala me i forsirala, a to je nastavio i moj nastavnik matematike u petom razredu Mersad Mušić”, kaže Mehmed.

Rubikonova kocka, ali i njene složenije varijante u Mehmedovim rukama vrlo brzo, i naizgled jednostavno dobijaju konačnu formu.

A na okružnom takmičenju u Vrnjačkoj Banji prvo mesto osvojila je učenica 4.razreda OŠ ”Bratstvo” Hena Ljajić. Iako joj medalje nisu strane, pobeđivala je u plivanju, atletici, a njeni radovi su nagrađivani i na likovnim salonima, za prvo takmičenje iz matematike se, kaže, baš potrudila.

”Bili su teški zadaci, ali želja da radim i da se potrudim je pobedila poteškoće”, kaže Hena. Njen talenat su, ističe, roditelji su prvi prepoznali, pre nego je pošla u školu. Ima kod Hene ljubavi, ali i sjajnih rezultata i u oblasti sporta i likovne umetnosti. A sve to, najavljuje, može biti dobar spoj za budućeg astronoma.


rtvnp