BEOGRAD – Udruženje novinara Srbije(UNS) saopštilo je danas da su ove godine opštine i gradovi izdvojili ; oko 440 miliona dinara za sufinansiranje medijskih sadržaja, dok su pre godinu dana u istom periodu mediji dobili oko milijardu dinara.U saopštenju je navedeno da su od početka 2019. godine do danas raspisana 44 medijska konkursa, dok su u istom periodu lane lokalne samouprave, Pokrajinski sekretarijat i Ministarstvo kulture i informisanja objavili 74 konkursa. ;

Za razliku od prethodne godine kada su Ministarstvo i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama u februaru raspisali konkurse za sufinansiranje medijskih projekata vrednih 324 miliona dinara, ove godine ih nisu objavili sa objašnjenjem da se čeka novi Pravilnik o projektnom sufinansiranju, rečeno je u saopštenju.

Krajem decembra 2018. godine državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović rekao je UNS-u da očekuje usvajanje Pravilnika do kraja godine, nakon čega je trebalo da budu raspisani konkursi Ministarstva za koje je iz budžeta Srbije izdvojeno oko 292 miliona dinara, a Pokrajinskog sekretarijata u iznosu od oko 60 miliona dinara.

Najmanje konkursa od početka godine do danas raspisano je u Vojvodini, svega pet, dok je prošle godine u ovom periodu 26 vojvodjanskih opština i gradova objavilo javne pozive za sufinansiranje projekata.

Najviše novca za medijske projekte izdvojio je grad Niš – 79 miliona dinara, što je 25 miliona više od prošlogodišnjeg iznosa. Osim Niša, još 13 opština je uvećalo iznos namenjen finansiranju medijskih sadržaja. Tako su, na primer, Vrnjačka Banja i Ćuprija za projektno sufinansiranje izdvojile iz budžeta po tri miliona dinara više.

Sa druge strane, devet opština je umanjilo iznose namenjene lokalnim medijima. Sremska Mitrovica i Trstenik će, na primer, medijske projekte sufinansirati sa po tri miliona dinara manje. Iznos namenjen sufinansiranju projekata u oblasti javnog informisanja ostao je isti u 11 opština i gradova.


Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here