ZAGREB – Vlada Hrvatske pozdravila je danas kaznu doživotnog zatvora bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću uz žaljenje što žalbeno veće suda u Hagu nije povezalo Karadžića s političkim i vojnim vrhom tadašnje SRJ pod vodstvom Slobodana Miloševića.

“Na temelju dokaznog materijala i drugih presuda Medjunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, verujemo da je u žalbenom postupku učešće Radovana Karadžića u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH trebalo povezati i s političkim i vojnim vrhom tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, pod vodstvom Slobodana Miloševića”, ocenila je Vlada u saopštenju.

Vlada je izrazila nadu da će potvrda lične odgovornosti Radovana Karadžića za neke od najstrašnijih zločina nakon Drugog svetskog rata, poput genocida u Srebrenici kada je ubijeno više od 7.000 muškaraca i dečaka Bošnjaka, ili opsade Sarajeva, pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim porodicama.

“Ujedno, držimo da je ovo još jedan razlog za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije, čiji su osnovni ciljevi kao i metode u ovoj presudi označeni kao zločin protiv čovečnosti”, navela je hrvatska vlada.

U saopštenju je izraženo žaljenje što Žalbeno veće “nije utvrdilo odgovornost Radovana Karadžića i za počinjenje genocida u ostalim opšinama BiH, osim Srebrenice” za koje su izrazili mišljenje da su “neodvojiv element njegove zločinačke politike”.

Presudu Radovanu Karadžiću ranije danas komentarisala je i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je na Tviteru ocenila da ta presuda mora da posluži kao trajna opomena o pogubnosti velikosprske politike.

Beta