TIRANA – Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da je Albanija najprijateljskija država za Severnu Makedoniju, kao i da je reč o 100 odsto prijateljstvu koje čini obostrano pružanje pomoći ka napretku, zajedničkoj budućnosti i u cilju obezbeđivanja bolje budućnosti građanima, prenosi MIA. 

Makedonski premijer je za albanski Top čenel istakao da je trgovinska razmena između Tirane i Skoplja prošle godine povećana za 11,5 odsto, te da obe države imaju značajan kapacitet da završe i druge poslove. 

“Takođe treba da ohrabrimo investitore iz Albanije i Severne Makedonije kako bi dobili veću dobit. Sa druge strane, ovo bi značilo više radnih mesta za naše građane, povećanje BDP, kao i novi izvoz za naše kompanije“, istakao je Zaev. 

Na pitanje da li postoji konkretan plan sa albanskom vladom za proširenje ekonomske saradnje i slobodno kretanje robe i ljudi između obe zemlje, Zaev je rekao da je neophodno da se poboljšaju sve infrastrukturne projekte koje povezuju obe zemlje. 

„Sagradili smo projekat od 450 miliona evra u „Kicitohridu“ koji nas povezuje sa Albanijom. Uskoro ćemo započeti sa izgradnjom železničke pruge od 530 miliona evra koja će povezati Drač sa Skopljem, a koja će se nastaviti ka Bugarskom i bugarskim primorjem, a nakon toga ka Istanbulu”, naveo je Zaev.

On je rekao i da će projekat „One stop shop“ na granici sa Albanijom smanjiti za 50 odsto vreme koje građani potroše na graničnim prelazima i vozačima kamiona. 

“Radili smo na tome da delegiramo ovlaščenja jedni drugima. Na primer, ukoliko Agencija za hranu iz Albanije izjavi da hrana koja se uvozi u Severnoj Makedoniji iz Albanije zadovoljava standarde, onda je to dovoljno za nas. Mi ćemo prihvatiti njihov sertifikat, kao što će Albanija prihvatiti naš sertifikat“, naglasio je Zaev. 

Zaev je najavio da će raditi na otvaranje drugog graničnog prelaza na autoputu „Ruga e Arbrit“ čime će se dodatno olakšati prelaz između dve države. 

Prema njegovim rečima, ukoliko se poveća regionalna saradnja između zemljama u regionu, to će biti „visoko ocenjeno od strane EU kako bi više sarađivala sa nama, a to će imati beneficije za sve šest balkanske zemlje“. 

Tanjug /Foto :Pixabay