BEOGRAD – Viši sud u Beogradu izrekao je danas jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i četiri meseca Željku Rutoviću koji je u bekstvu, jer je hicima iz pištolja naneo teške telesne povrede biznismenu Predragu Rankoviću Peconiju, u beogradskom hotelu “Prag” marta 2018. godine.

Rutovićevom telohranitelju Nedjeljku Muminu sud je izrekao kaznu zatvora od dve godine i četiri meseca.

Obrazlažući presudu, sudija Slavica Nikolić je rekla da je pri izvršenju krivičnog dela Rutović pokazao “veliku upornost” što je po njenim rečima, moglo da se zaključi iz video snimka incidenta u “Pragu” koji je uvršten kao dokaz.

Govoreći o Muminu, sudija je kazala da su njegove radnje “lakše i blaže” jer je kvalifikovan kao pomagač u tom krivičnom delu.

Rutoviću koji je u bekstvu, i njegovom telohranitelju izrečene su jedinstvene kazne za nanošenje teških telesnih povreda, nedozvoljeno nošenje oružja i nasilničko ponašanje.

Oštećeni Predrag Ranković Peconi nije došao na izricanje presude a nije želeo ni da se pridruži krivičnom gonjenju Rutovića niti je tražio odštetu.

Svedočeći tokom postupka, Ranković je u vezi sa incidentom kazao da se od ulaska u restoran hotela “Prag”, “ničega ne seća”.

Tužilaštvo je inače tražilo da Rutović bude osudjen na 9,5 godina, a Mumin na 6,5 godina zatvora.

Odbrana Željka Rutovića i Nedjeljka Mumina najavila je žalbu na prvostepenu presudu.

Beta