ZAGREB – Hrvatski novinari danas su se okupili pod sloganom “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!” u protestnoj šetnji, a svojih osam zahteva protiv cenzure dostavili i Zagrebačkom univerzitetu i Vladi, poručujući kako je dosta bilo progona novinara i pozivajući Vladu da konačno ozbiljno shvati ovu temu i njihove probleme.

“Dosta je bilo progona novinara, dosta je uništavanja javne profesije, to traje decenijama”, izjavio je predsednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko ispred Novinarskog doma, prozivajući Vladu da se prema ovom problemu “ponaša ignorantski jer misli da je ignorisanje rešenje problema”, a što su, tvrdi, činile i mnoge prethodne vlade uništavajući novinarstvo, javila je Hina.

Zovko je naglasio da, kako je kazao, ” živimo u zemlji u kojoj se novinari osuđuju zbog objave istinite informacije, pa je stoga vreme da im kažemo dosta”.

Zahvalio je svima koji su se okupili na protestu, posebno onima koji su došli iz svih delova Hrvatske, a pozdravio je i prisutne kolege iz Srbije i Bosne i Hercegovine, rekavši da su “pokazali ljudsku i novinarsku solidarnost”.

“Ne možete nas tužiti koliko mi možemo pričati, to svima mora biti jasno”, poručio je Zovko.

Vladi Andreja Plenkovića poručio je da ozbiljno shvati ovu temu i problem s kojim se suočavaju novinari, napominjući da je u Hrvatskoj na snazi najmanje 1.163 sudskih procesa protiv novinara i njihovih medijskih kuća i “gde javni servis vodi krstaški rat protiv novinara, medija i HND-a”.

TanjugFoto:Jutarnjilist-FB