BEOGRAD – Prema saznanjima B92.net, jedan od osnivača i članova borda TV N1 i jedini predstavnik medijske kuće CNN u toj regionalnoj televiziji, Brent Sadler, uputio je pismo Draganu Šolaku, vlasniku SBB, Junajted grupe i N1, u kome ga obaveštava o odluci da napusti tu medijsku kuću.

U pismu je, kako B92 saznaje, naveo sve primere zloupotreba u ovoj televiziji, kao i primere neprofesionalnog ponašanja direktora i urednika.

Navodi se da su o pismu obavešteni i novi vlasnici, britanski Fond BC Partners, koji je od američkog Fonda KKR preuzeo deo vlasništva nad TV N1. Kako navodi B92.net, o ovome nije obaveštena srpska javnost, a sajt navodi i da televizija N1 ovu činjenicu krije, pokušavajući da od CNN dobije zamenu za Sadlera.

Dalje se navodi da novi vlasnici najavljuju uvođenje novih ljudi, članova borda, koji bi imali uvid u rad televizije N1 na dnevnom nivou, a B92.net saznaje i da CNN razmatra odluku o oduzimanju licence televiziji N1.

Navodi se da su sve ovo razlozi koji brinu vlasnika i direktora televizije N1 Dragana Šolaka i Jugoslava Ćosića, pa neimenovani stručnjaci za B92.net kažu da je to bio stvarni povod za skretanje pažnje na televiziju, koristeći navodne pretnje i pritiske od strane vlasti za pokušaj da zadrže licencu i prikriju skandal koji će nastati objavljivanjem Sadlerovog pisma, ali i “Hardingovog izveštaja”, koji je KKR grupa naručila prošle godine kako bi analizirala nivo profesionalnog izveštavanja na ovoj televiziji.

Kako se navodi, oni koji su imali uvid u izveštaj bivšeg urednika BBC Džejmsa Hardinga, kažu da je izveštaj jako loš po N1 Beograd, da su u njemu svedočenja novinara iz Sarajeva i Zagreba koji ukazuju na veoma nizak nivo profesionalnosti njihove televizije u Beogradu.

Navodi se da je izveštaj trebalo da bude predstavljen i novim vlasnicima, fondu BC Partners, ali je “volšebno” nestao.

Podseća se da je prethodne nedelje direktor N1 Jugoslav Ćosić uputio pismo na adrese 130 medunarodnih novinarskih udruženja, tražeći zaštitu za njegovu televiziju. On je zaštitu tražio zbog navodnih pretnji od strane državnih organa, kao i pretnji upućenih njemu i glavnom i odgovornom uredniku agencije Beta.

Prema informacijama B92.net, istraga holandskih organa koja se vodi u Holandiji i Luksemburgu tiče se vlasničke strukture televizije N1, koja je registrovana u Luksemburgu. Holandske vlasti uputile su zahtev za istragu i srpskim istražnim organima.

Redakcija B92.net navodi da je kontaktirala je i Brenta Sadlera i Nikosa Statopulosa, partnera u fondu BC Partners. Do objave ovog teksta Sadler se nije javio na pozive redakcije, a posle više pokušaja da upute pitanje Statopulosu, upućeni su na PR službu, odakle su dobili odgovor da ne mogu da daju komentar o eventualnom povlačenju licence N1 od strane CNN i da je to pitanje za CNN.

Tanjug