SARAJEVO – Predsedništvo Bosne i Hercegovine zadužilo je Ministarstvo spoljnih poslova da pošalje protestnu notu Hrvatskoj, nakon što su se u medijima pojavili izveštaji o navodnom delovanju hrvatske obaveštajne agencije u BiH.

Bi-Bi-Si (BBC) podseća da su priče u medijima počele nakon izjave predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o hiljadama osoba koje imaju “vrlo radikalnu retoriku i namere” u BiH, što je u toj zemlji izazvalo bes.

Istraživački portal “Žurnal.info” objavio je prošlog meseca svedočenja bosanskohercegovačkih muslimana koji tvrde da je hrvatska Sigurnosno-obaveštajna agencija (SOA) pokušala da ih prinudi da unesu oružje na lkacije povezane sa selefijskim pokretom u BiH, a kako bi njihovo ””otkriće”” opravdalo izjave Grabar-Kitarović, prenosi N1 BiH.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić preuzeo je, u međuvremenu, zasluge za osujećivanje ove operacije.

“Plan je bio da se BiH diskredituje i pokaže kao leglo terorista i pretnja po region i Evropu”, rekao je Mektić, a N1 BiH dodaje da je ubrzo postao predmet istrage državnog Tužilaštva zbog iznošenja tajnih informacija i netačnih tvrdnji.

Mektić je istragu nazvao farsom, čiji je cilj da zavara javnost.

Kako navodi BBC, još od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH postoje nacionalistički političari koji zagovaraju ideju secesije i koji imaju snažne veze u Hrvatskoj i Srbiji.

Očekuje se da cela priča neće ostaviti značajne posledice kada su u pitanju diplomatski odnosi BiH i Hrvatske.

Analitičarka Ivana Marić kaže da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) u BiH više na strani Hrvatske nego svoje vlastite zemlje.

Ona smatra da “nije nemoguće” da je SOA bila umešana u priču kako je tvrdio “Žurnal” i dodaje da SOA zna da u BiH ima partnere koji će pomoći.

Urednik “Žurnala” Avdo Avdić kaže da su godinama upozoravali na umešanost Srbije i Hrvatske u kontrolu ključnih institucija u BiH.

Tanjug /Foto :Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here