BEOGRAD – U majstorici finala ABA lige, u potpuno neregularnim uslovima, košarkaši Budućnost Volija u Beogradu izgubili od Crvene zvezde čak 97:54.

To što su navijači udarili tri igrača na terenu i što je sa tribina letelo sve i svašta, nije bilo dovoljan razlog za čelnike takmičenja da iz dvorane udalje bar jednog navijača Crvene Zvezde.

Titula u ABA ligi je izgubljena, za mesto u Evroligi još postoji minimalna nada jer će se deliti vajld-kard, ali je večeras u dvorani „Aleksandar Nikolić” bilo najvažnije sačuvati živu glavu.

U atmosferi linča, u potpuno neregularnim uslovima za igru, košarkaši Budućnost Volija su u majstorici finala ABA lige poraženi od Crvene zvezde 97:54.

Pitanje je samo kako je iko normalan mogao da dozvoli da se meč uopšte i odigra, jer nije postojalo ni minimum uslova za to…

Posle paklenog dočeka košarkašima, upravi i zalutalim navijačima Zvezde pre i tokom treće utakmice, kao i zapaljivog saopštenja Beograđana i pretnji predsednika Nebojše Čovića, bilo je jasno da „plave” čeka neviđen pakao u Beogradu.

Nažalost, i najcrnje slutnje su se obistinile – meč odluke je kasnio 57 minuta, jer su Podgoričani napadnuti na terenu, udareni su Nemanja Gordić, Suad Šehović i Petar Popović, a sa tribina je čak letelo sve i svašta.

U takvom paklu i neregularnim uslovima, pitanje je samo zašto su čelnici ABA lige naterali Jasmina Repešu i njegove izabranike da izađu na teren. Da nisu, bar bi bili pošteđeni dva od tri najgora sata u karijerama…

Ovako, izgubili su utakmicu koju nisu ni smeli da dobiju, jer ko zna šta bi bilo i da je do završnice bilo rezultatski uzbudljivo, a kamoli da su pobedili…

Najvatreniji navijači Zvezde, „ultrasi”, 40 minuta pre zakazanog početka su ušli u halu i igrali basket na terenu, fotografisali se, a onda seli u prvi red partera, tik uz klupu Budućnosti. Bilo je jasno da su tu da naprave nered i uplaše „plave”, a koliko je na Podgoričane ostavio traga bliski susret sa njima, kao i sve što je doletelo sa tribina, najbolje se videlo kada je utakmica konačno počela.

Budućnost je od prvih devet šuteva realizovala samo jedan, a nekoliko puta nije pogodila ni obruč.

Noris Kol je nekako održavao svojoj ekipi „glavu iznad vode”, ubacio trojku za 23:18, ali je onda krenula serija Zvezde 16:2, kojom je na četiri i po minuta do poluvremena pobednik rešen (39:20).

To nije bio kraj muka, jer je već na poluvremenu bilo 47:21 i negativni rekord Budućnosti u ABA ligi, postavljen u drugom činu finala (107:69), bio ugrožen. I srušen je, jer je na kraju bilo minus 43. Nakon što je četiri od pet mečeva odigrano u neregularnim uslovima, postavlja se nekoliko pitanja.

Da li je ikome potrebna ovakvo takmičenje? Kako je moguće da delegat i komesar lige ne reaguju zbog činjenice da je u parteru bilo preko 500 navijača viška, da je delovalo da bi u svakom trenutku mogli da upadnu na teren i naprave nerede? Čemu sve ovo vodi? Kada će se stvari pomeriti sa mrtve tačke? Čeka li se, možda, da neko strada, pa da se reaguje?

Nastaviti ovako je besmisleno. Mečevi Budućnosti i Zvezde, a verovatno i oba kluba sa Partizanom, morali bi da se igraju u uslovima kao što su bili na četvrtoj utakmici u Podgorici – bez gledalaca u parteru i u prva dva reda tribina.

Tako je moguće organizovati ovakve derbije, ovo što se večeras, a i u prva tri duela finala dešavalo, sve je sem sport…

CRVENA ZVEZDA – BUDUĆNOST VOLI 97:54 (18:13, 29:8, 27:16, 23:17)

Beograd – Dvorana „Aleksandar Nikolić”. Gledalaca: 7.000. Sudije: Pukl, Majkić (Slovenija), Hordov (Hrvatska).

Crvena zvezda: Čović 9 (2-1), Kešelj 3, DAVIDOVAC 11 (3-2), Nenadić, LAZIĆ 5, FAJE 10 (2-2), BERON 7 (3-2), Dobrić 6, Simanić 10 (4-4), Rivers 21 (1-0), Cirbes 5 (2-1), ODŽO 10 (5-4).

Budućnost Voli: DŽEKSON 7 (1-1), KOL 9 (3-3), Su. Šehović 3, E. KLARK 2, BAROVIĆ, K. Klark, GORDIĆ 7 (4-3), Bitadze 7 /7-3), Popović 3, Bel 3 (1-1), Nikolić 6, Vilijams 7 (5-3).

Vijesti/Foto:fb