TEL AVIV – Izreaelci će danas izabrati novi parlament sa 120 članova i doneti “presudu” o daljem političkom angažmanu sadašnjeg premijera Benjamina Netanijahua, koji se kandiduje za peti mandat uprkos optužbama za korupciju.

Najveći problem kampanje vladajuće stranke Likud (“Ujedinjenje”) jeste Netanijahuova upletenost u tri slučaja korupcije, što je otvorilo put “Plavoj i beloj stranci” koju predvode bivši vojni komandant Beni Ganc i bivši ministar finansija Jair Lapid.

Peti mandat bi učinio Netanijahua najdugovečnijim izraelskim premijerom.

Manje partije mogle bi ili da imaju presudnu ulogu ili da uopšte ne uđu u izraelski parlament Kneset ako ne pređu cenzus, odnosno ne dobiju bar 3,25 odsto glasova, prenosi Blumberg.

Među ovim partijama nalaze se Zehut (“Identitet”), libertarijanska cionistička partija čija je popularnost znatno skočila nakon što su pozvali na legalizaciju marihuane, Kulanu (“Svi mi”), centristička partija koja se fokusira na ekonomska pitanja poput životnih troškova i Jisrael Bejtenu (“Izrael naš dom”), originalno partija ruskih doseljenika u Izrael, koja se zalaže za “rešenje dve države” sa Palestinom.

Izraelci ne biraju direktno predsednika vlade ni članove parlamenta, već se poslanički mandati dodeljuju prema procentu osvojenih glasova, a partija mora osvojiti najmanje četiri mesta u Knesetu.

Nijedna partija u istoriji Izraela nije samostalno osvojila većinu, već su sve vlade bile koalicione.

Netanijahuova trenutna koalicija ima minimalnu većinu sa 61 poslanikom iz pet partija.

Izborna mesta zatvaraju se u 22 časa, a preliminarni rezultati biće poznati nekoliko sati kasnije.

Konačni rezultati biće objavljeni dva dana posle glasanja, a nakon nedelju dana predsednik Ruven Rivlin zadužuje jednu partiju za pravljenje koalicije, prvo konsultujući sve partije koje su se izborile za ulazak u Parlament.

Ovo znači da se formiranje vlade ne prepušta automatski partiji koja je osvojila najviše glasova već onoj koja se pokaže najsposobnijom za sastavljanje vladajuće koalicije sa najmanje 61 članom Kneseta.

Kandidat koje Rivlin odredi za sastavljanje koalicije ima 42 dana da to učini. Ako u tome ne uspe, predsednik može dati šansu još dvema partijama pre nego što se Kneset raspusti i raspišu se novi izbori.


Tanjug