GAZA – Na desetine iscrpljenih životinja evakuisano je iz oronulog Zoološkog vrta u Rafi, blokiranoj palestinsko enklavi u Gazi.

Ovo je četvrta i najveća takva spasilačka misija u Rafi. Veterinari i volonteri iz organizacije za zaštitu životinja For Pavs Internešenel prebacili su oko 40 životinja iz Rafe u Izrael.

Životinje uključujući lavove, lisice, majmune, pelikane, vukove i nojeve, biće smeštene u prihvatilišta u Jordanu i Južnoj Africi.

“Zoološki vrt je u lošem stanju poslednjih godina zbog ekonomske i politicke krize. Većina životinja pretrpela je neku vrstu traume”, rekao je Amir Kalil, veterinar iz organizacije koja se bavi zaštitom životinja, prenosi AP.

Mnoge životinje prokrijumčarene su u Gazu tunelima ispod južne granice sa Egiptom koji je sa Izraelom blokirao ovu teritoriju posle dolaska Hamasa na vlast 2007. godine.

Ova blokada i tri rata između Izraela i Hamasa otežale su život za dva miliona stanovnika Gaze, a životinje su trpele zbog loših uslova i nedovoljnog broja osoblja u Zoološkom vrtu.

Tanjug/Foto:Pixabay