Naslovna Kultura Dugalić: “Nečista krv” je drama nemogućih izbora

Dugalić: “Nečista krv” je drama nemogućih izbora

BEOGRAD – Premijera predstave “Nečista krv” po tekstu Maje Todorović koja je uradila dramatizaciju čuvenog dela Bore Stankovića i u režiji Milana Neškovića zakazana je za 12. april na Velikoj sceni narodnog pozorišta u Beogradu.

Glavnu ulogu, Sofke, igraće mlada zvezda Jovana Stojiljković, a Nebojša Dugalić igraće efendi Mitu.

U ostalim ulogama su Nataša Ninković, Nenad Jezdić, Dušanka Stojanović Glid, Pavle Jerinić, Zlatija Ivanović, Ljiljana Blagojević, Radmila Živković, Tanasije Uzunović i Nikola Vujović.

Na današnjem susretu ekipe predstave sa novinarima u Narodnom pozorištu, reditelj Milan Nešković je naglasio da je imao veliku odgovornost i napor ali zadovoljstvo da modelira proces postavljanje “Nečiste krvi” na scenu nacionalnog teatra.

“Bilo je i stresa jer nije mala stvar raditi delo Bore Stankovića u Narodnom pozorištu u sezoni jubileja sa glumačkim gromadama.

“Nečista krv” je uvek bila skrajnuta u našem književnom diskursu pored remek dela kao što su romani “Na Drini ćuprija”, “Seobe” ili “Besnilo”…”Zahvalan sam glumcima što su na izuzetan način oživeli Stanovićeve likove na pozorišnoj sceni i siguran sam da će zbog njihovoh bravuroznih uloga ova predstava imati stotine izvođenja u Narodnom pozorištu” kazao je Nešković.

Nebojša Dugalić će se naći u ulozi efendi Mite.

Kako kaže “Nečista krv” je napisana u drugačije vreme u okvirima patrijahalnog društva kada se znao poredak stvari.

“Bora piše o neprestanom demantovanju svih čovekovih želja i ambicija od strane života. Život nas kao što to znamo uvek susreće na iznenađujući način i čini od nas nestabilne sjubekte koji nemaju pojma kakao da se prepoznaju na svom putu” kazao je Dugalić i dodao da je “Nečista krv” drama nemogućih izbora.

“Videćemo talase posledica koje se umnožavaju zbog tih nemogućih izbora. Mi učestvujemo u priči o ponornicama koje neprestano podrivaju živi pesak u koji protagonisti “Nečiste krvi” uranjaju. Batrganje iz živog peska je po meni osnov svake dobre dramske književnosti. Bora Stanković je uspeo u svom delu da spoji senzibilitet Čehova i mnogih velikana na kojima je vaspitavao svoju književnu epohu” kazao je Dugalić i dodao da pozorište ima obavezu da postavlja prava pitanja, što će i činiti predstava “Nečista krv” 12. aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Nataša Ninković je naglasila da je imala prvi susret sa piscem i rediteljem da je deo izuzetne glumačke ekipe koja je pripremila veliku predstavu.

“Drago mi je da igram majku Sofke koju igra izuzetna Jovana Stojiljković pred kojoj je izuzetna glumačka karijera. Teško mi je bilo da osvojim ulogu potčinjene žene u patrijahalnom društvu, ali nadam se da će sve biti u redu pre 12. aprila” kazala je Ninković.

Tanjug/Foto:Pixabay

Exit mobile version