BEOGRAD – Broj korisnika mobilnog bankarstva među potrošačima u Srbiji je povećan za čak 20 puta u poslednjih šest godina, izjavila je danas viceguverner Narodne banke Srbije Dragana Stanić na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana.

Stanić je rekla da na panelu FinTec h da je nesumnjivo da je tehnologija promenila svet finansija.

“Takođe, broj korisnika mobilnih plaćanja je porastao preko 3,5 puta, u prethodnih šest godina”, rekla je Stanić i dodala da se platne kartice koriste oko tri puta više.

Ona je govoreći o novinama koje donosi FinTec h rekla da su sve te promene donele i brojne rizike i izazove.

“Finansijski sistem je sada možda najdigitalizovaniji deo ekonomije. Menjaju se nepovratno svi finajsijski procesi, na primer, kako se upravlja podacima, velikim podacima, klaudima, digitalni identitet i drugo”.

Kako kaže, ceo svet se pita kuda će sve to odvesti bankarstvo.

Stanić je napomenula da se ranije često moglo čuti da će FinTec h progutati banke, dok sada svi govore o saradnji banaka i FinTeć, kao i o tome da se može uzeti kredit preko čet aplikacije, prebaciti sredstva mobilnim telefonm ili imati banku na mobilnom telefonu.

Ukazala je i na mnoge rizike koje nose elektronske valute i prevare u svetu koje se mere milijardama.

Sa druge strane, uloga centralnih banka je da brinu o stabilnosti sistema i bezbednosti korisnika, rekla je Stanić i naglasila da je NBS očuvala finansijsku stabilnost u prethodnih šest godina.

Kazala je da je NBS uvela mnoge novine, stvorila uslove za ulazak nefinansijskih institucija, omogućila elektronski novac, povećala broj mesta na kojima se mogu koristiti platne kartice, pojednostavila promenu banke za klijente, uvela instant plaćanja.

Kako je rekla Stanić, instant plaćanje je najsavremeniji vid plaćanja u svetu i može se izvršiti u rekordnom vremenu na svakom mestu.

Tako je do sada od 22. oktobra, kaže, realizovano dva miliona transakcija u vrednosti od 30 milijardi dinara, sa prosečnim trajanjem transakcije od 1,17 sekundi.

Naglasila je da je NBS omogućila start ap kompanije – FinTec h i među prvima u Evropi da je omogućena provera identiteta preko video veze i to u relanom vremenu.

Zatim zaključivanje on lajn ugovora o identifikaciji klijenata bez odlaska u banku i drugo.

“Temo promena se neće usportiti već će se sve više ubrzati”, rekla je Stanić.

Digitalni samit Zapadnog Balkana, čiji je Tanjug medijski pokrovitelj, završava se danas.