ISTANBUL – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da nije moguće da opozicioni kandidat proglasi pobedu u Istanbulu sa 13.000-14.000 glasova više u gradu sa 10 miliona glasača.

Predsednik opozicione Republikanske narodne partije (ĆP), Kemal Kiličdaroglu rekao je da je Visoki izborni odbor, koji je pristao na delimično ponovno prebrojavanje glasova u Istanbulu, otvorio proces koji je oštetio bezbednost glasačkih kutija, prenela je agencija Rojters.

Erdoganova Stranka pravde i razvoja zatražila je u nedelju ponovno prebrojavanje glasova u Istanbulu nakon što je njihov kandidat izgubio.

Kiličdaroglu je rekao da članovi odbora moraju biti nepristrasni i da potpuno ponovno prebrojavanje glasova mora da ima razumnu opravdanost.

On je dodao da je sa 92,3 odsto delimičnog ponovnog prebrojavanja glasova u Istanbulu, kandidat njegove stranke, Ekrem Imamoglu, u vođstvu sa 15.722 glasa.

U Istanbulu su se od ukupno 39 administrativnih oblasti glasovi ponovo prebrojavali u 18 administrativnih oblasti.

U Turskoj su 1. aprila održani izbori na kojima su glasači birali gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike opština i gradska ili provincijska i opštinska veća.

Tanjug