ISTANBUL – Ekrem Imamoglu, kandidat glavne opozicione Republikanske narodne partije (ĆP) za gradonačelnika najvećeg turskog grada Istanbula, vodi u odnosu na Binalija Jildirima, kandidata Partije pravde i razvoja (AKP), čiji je lider turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, prenosi Rojters.

To je danas saopštio predsednik Vrhovnog izbornog saveta Turske Sadi Guven koji je kazao da, prema do sada obrađenim podacima, Imamoglu ima 4.159.650 glasova, a Jildirim 4.131.761 glasova.

Navodi se da Guven nije kazao koliko je procenata glasova prebrojano.

Rojters javlja da je “delovalo da je Erdogan priznao poraz u Istanbulu”.

AP je juče preneo raniju izjavu turskog predsednika, koji je i sam bio gradonačelnik Istanbula, metropole u kojoj živi 15 miliona ljudi, da je pobeda tu od ključne važnosti i da “ko god pobedi u Istanbulu, osvaja Tursku”.

Američka agencija danas je objavila da je Erdogan proglasio pobedu na lokalnim izborima, iako je njegova stranka izgubila kontrolu u prestonici Ankari, po prvi put posle 25 godina, a neizvesno je ko će pobediti i u najvećem gradu u zemlji, Istanbulu.

Pobeda opozicije u Ankari je, kako ističe AP, veliki udarac dominaciji Erdoganovoj AKP koja je držala vlast u prestonici poslednjih 25 godina.

Tanjug