BEOGRAD – Šef srpske diplomatije Ivica Dačić oprezan je u vezi s porukom komesara za proširenje Johanesa Hana da bi razmena teritorija mogla da bude deo sporazuma Beograda i Prištine i kaže da treba sačekati da Priština načini prvi potez. 

“Prvo neka reše takse pa onda da vidimo dalje. Sačekajmo i da vidimo šta će biti u Berlinu 29. aprila”, kazao je Dačić za sutrašnje štampano izdanje Blica.

Han je pre dva dana u intervjuu Vašington postu rekao da bi razmena teritorija mogla bidi deo obavezujućeg sporazuma i naglasio pri tome da je jedini uslov za EU da svaki sporazum doprinese miru i stabilnosti regiona. 

Govoreći o mogućem prilagođavanju granice, Han je rekao da bi pravno obavezujući sporazum dve strane pokrio i oblasti šire od pitanja granice i da “jedan od ključnih slemenata budućeg sporazuma mora biti poštovanje manjinskih prava”. 

Suzanu Grubješić, generalnu sekretarku Evropskog pokreta u Srbiji izjava Hana ne iznenađuje, jer se, objašnjava, u nedostatku drugih rešenja i s obzirom da se dijalog našao u ćorsokaku, krenulo u potragu za drugim rešenjima. 

Ona u izjavi za Blic kže da ne očekuje da će sastanak u Berlinu donweti rešenje, ali njena su očekivanja da se odblokira dijalog i ukinu prištinske takse. 

“Činjenica je da bi sadašnja garnitura želela da se dođe do sporazuma, ali šta će i kako će biti, to niko ne moće sa sigurnošću da kaže”, rekla je Grubješićeva. 

Direktor Cetra za regionalizam smatra da je izjavu Hana “pogurala Amerika”, jer, kako navodi, predugo se EU bavila bez uspeha pitanjem i, nakon što se umešala Amerika, sada, kaže, pokušava da pohvata konce. 

“Pokrenuli su to pitanje kad je vladajuća garnitura već na isteku roka trajanja, iako je obećano da će se pitanje rešiti do kraja mandata”, podsetio je Popov.

Tanjug /Foto :Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here