NOVI SAD – Obrazovanje, zapošljavanje i socijalna inkluzija romske nacionalne manjine su oblasti sa najviše izazova, na kojima bi trebalo raditi u budućnosti, ocenili su večeras predstavnici romskih udruženja na skupu u Novom Sadu povodom Svetskog dana Roma.

“Romi imaju iste probleme kao i većinsko stanovništvo, ali su ti problemu kod Roma izraženiji. Oni žive ispod granice siromaštva, što se potom odražava i na sve druge aspekte u životu“, rekla je izvršna direktorka Udruženja Romag Biljana Tasić na svečanosti u Srpskom narodnom pozorištu.

Ona je ocenila da su zakoni u Srbiji, koji uređuju položaj Roma, kako kaže, odlični i očekuje da će položaj Roma u budućnosti biti poboljšan.

Sa takvom ocenom saglasna je i Nataša Tasić Knežević, operska umetnica i solista Opere Srpskog narodnog pozorišta.

“Imamo odlične zakone i Vlada Srbije ulaže napore da zakonima i Strategijama poboljša položaj Roma, ali ne mogu članovi Vlade ići od preduzeća do preduzeća, od ustanove o ustanove i proveravati da li poslodavac poštuje zakon“, rekla je Tasić Knežević.

Ona je naglasila da romska kultura vekovima unazad, a i danas, ima ogroman uticaj na savremeno stvaralaštvo.

Svečanosti povodom Svetskog dana Roma prisustvovao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je pre početka programa novinarima rekao da se “na današnji dan oseća ponosno, ali ne i potpuno zadovoljno”.

“Ovaj dan nam je važan da se podsetimo na dva ključna cilja, koja moramo da ispunimo, a to je obrazovanje i ravnopravnost Roma. Obrazovanje Roma, pre svega mladih, ključni je prioritet celog društva i tome je Pokrajinska vlada veoma posvećena”, rekao je Mirović.

Drugi prioritet je, kaže Mirović, ravnopravnost Roma pre svega u zapošljavanju.

Ne sme da se desi, ističe on, da postoje ravnopravni i ravnopravniji.

Zamenik predsednice Koordinacionog tela u Vladi Srbije Nenad Ivanišević ocenio je da je zapošljavanje oblast gde se može najbolje videti pomak u položaju Roma u Srbiji.

Govoreći o konkretnim projektima koji se tiču poboljšanja položaja Roma, Ivanišević je naveo IPA projekte.

“Preko IPA projekata uloženo je preko devet i po miliona evra u razne oblasti, kada je reč o poboljšanju položaja Roma, životnih uslova, broja studenata, stategija zapošljavanja. Sve je više Roma koji se samozapošljavaju i koriste subvencije Nacionalne službe, ali i onih koji se zapošljavaju u javnom i privatnom sektoru“, rekao je Ivanišević.

Tanjug/Foto:Tanjug