MITROVICA – Najveći bezbednosni problem za srpsku zajednicu na severu Kosova je kriminal, a južno od Ibra sloboda kretanja – jedan je od rezultata danas predstavljenog istraživanja u okviru projekta “Da li je Briselski sporazum zaboravio građane”, sprovedenog u organizaciji NVO “Crno beli svet” i Televizije “Mir” iz Leposavića.

Istraživanje je sprovedeno tokom maja, juna i jula prošle godine na uzorku od 600 ispitanika – 300 u opštinama na severu Kosova i 300 u opštinama južno od Ibra – Gračanica, Lipljan, Gnjilane, Novo Brdo i Parteš.

Međuetnička netrpeljivost i nesigurnost Srba u albanskim sredinama, neki su od problema koje navode građani i severno i južno od Ibra, kaže za Kontakt Plus izvršna direktorka NVO “Crno beli svet”, Sanja Sovrlić.

Dodaje, da obzirom da ispitanici u ovom segmentu nisu nisu imali ponuđene odgovore, već su ih sami navodili, razlozi zbog kojih navedeno percipiraju kao bezbednosne probleme, mogu biti različiti.

“Obzirom da je istraživanje rađeno u godini kada se desilo ubistvo Olivera Ivanovića, ali i neki drugi, da kažem, bezbednosni problemi, moguće je da je to jedan od razloga zbog čega je tako šarolika slika bezbednosnih problema koje navode” – kaže Sovrlić.

Građani, prema rezultatima istraživanja, najviše poverenja za unapređenje bezbednosti imaju u Kfor, dok je na drugom mestu Kosovska policija.

Pristup ličnim dokumentima je još jedan segment u okviru ovog istraživanja.

Sovrlić kaže, da još uvek postoji kategorija ljudi koji ne mogu da ostvare to svoje pravo, ali se istraživanje više odnosilo na to koja zapravo dokumenta građani poseduju, obzirom na to da ovde imamo srpske i kosovske lične karte, pasoše i vozačke dozvole.

“Tu se pokazala neka, da kažemo, opšta ocena, da kosovska dokumenta u većoj meri poseduju naši ispitanici sa juga Kosova u odnosu na ove sa severa i da je taj procenat srpskih dokumenata koje poseduju građani sa severa veći u odnosu na one sa juga” – navodi ona.

Projekat “Da li je Briselski sporazum zaboravio građane” i rezultati istraživanja koji se tiču kvaliteta života građana na severu i jugu Kosova u okviru tema bezbednosti, energetike, sporta, vladavine prava i pristupa ličnim dokumentima i dostupnosti informacija, predstavljeni su u EU info centru u Kosovskoj Mitrovici.

Projekat su realizovali NVO „Crno beli svet“ i Televizija MIR iz Leposavića, a podržan je od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).


Radio Kontakt Plus