PRAG – Prema podacima češke Nacionalne centrale za borbu protiv organizovanog kriminala (NCOZ) u toj zemlji, umesto dosadašnje prakse sklapanja lažnih brakova Čehinja sa strancima, postoji novi trend lažnih udaja državljanki Češke u drugim zemljama EU, a list “Mlada fronta dnjes” navodi da takve “bračne usluge” muškarci sa Kosova Čehinjama plaćaju do 10.000 evra, kako ne bi bili deportovani iz Unije.

Podseća se da je u martu prošle godine češka policija upala u nekoliko kuća na severu zemlje, pri čemu je uhapšeno pet osoba, četvoro iz Češke i jedan sa Kosova.

Češkom tužilaštvu grada Libereca stigao je zahtev nemačkih vlasti da im predaju muškarca sa Kosova za kojeg se ispostavilo da je bio organizator lažnih brakova koje su Čehinje sklapale u Nemačkoj sa muškarcima sa Kosova koji su želeli da ostanu u toj zemlji.

“Brakova bi moglo da bude na stotine”, poručeno je tada iz nemačkog Državnog tužilaštva u Frankfurtu.

Portparol NCOZ Jaroslav Ibehej kazao je da je “Čehinjama kao državljankama EU administrativno obezbeđivan posao i boravak u Nemačkoj, a njihovi muževi su pak na osnovu fiktivnih brakova sklopljenih na Kosovu tražili boravak u Nemačkoj po osnovu spajanja porodica.

Tanjug