Naslovna ISTAKNUTO Ljajić i Biševac otvorili turističko-pešačku stazu do Gradine (video-foto)

Ljajić i Biševac otvorili turističko-pešačku stazu do Gradine (video-foto)

Novi Pazar – Potpredsednik Vlade i ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac sa saradnicima otvorili su uređeni lokalitet i turističko-pešačku stazu na Pazarištu koja vodi do utvrđenja Gradina.

„Naš zadatak je da domaćim i stranim turistima približimo sve turističke znamenitosti Novog Pazara. Uveren sam da sa sadašnjih 20 hiljada, broj turista u naredne dve godine možemo povećati na 50 hiljada, za pet godina taj broj može dostići i do 100 hiljada turista godišnje u Novom Pazaru“, rekao je Ljajić nakon obilaska lokaliteta Gradina.

Uređenje turističko-pješačke staze koja vodi od Pazarišta do srednjevekovnog utvrđenja Gradina finansiralo je Ljajićevo ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa oko 12 miliona dinara. Tim parama uređene su staze koje prolaze kroz netaknuti deo prirode, u dužini od 950 i 350 metara.

Duž staza postavljeni su putokazi, rukohvati, zaštitna ograda, informativne table sa podacima o lokalitetu, sedam platformi za odmor sa klupama, stočićima i kantama za otpatke. Do Gradine se stiže i dobro uređenim putem preko Sebečeva gdje turisti i građani na uređenom poarkingu mogu ostaviti vozilo i nastaviti peške do Gradine.

Prema rečima potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, Gradina kao jedno od najstarijih utvrđenja u zemlji može vrlo brzo postati velika turistička atrakcija ovog grada.

Ministarstvo na čijem je čelu Ljajić ulaže napore kako bi Novom Pazaru zasluženo pripala titula jedne od najpoželjnijih tačaka na turističkoj mapi. Razvoj turizma ovog kraja prepoznali su i hotelijeri koji konstantno povećavaju smeštajne kapacitete, ali pre svih Ljajićevo ministarstvo koje je izdvojilo sredstva za obnovu i Kule motrilje u Gradskom parku i drugih objekata iz islamske i pravoslavne arhitekture.

Prema Ljajićevim riječima najveće benefite od skorog otvaranja aerdroma „Lađevci“ imaće Novi Pazar koji će u narednom periodu beležiti enorman rast broja turista, posebno onih iz Republike Turske.

Najveći potencijal Novog Pazara jeste turizam, istakao je prvi čovjek Novog Pazara Nihat Biševac. Grad će, zajedno sa nadlježnim ministarstvima još napornije raditi na očuvanju i promociji kulturno-historijskih spomenika, koji su najveća turistička ponuda Novog Pazara.

Najavljeno je da će tokom maja biti postavljeno osvjetljenje koje će u velikoj mjeri doprinjeti ambijentalnoj cjelini na tom važnom turističkom lokalitetu nadomak Novog Pazara.

Exit mobile version