BEOGRAD – Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da se ovim zakonom štite svi putnici, ali i agencije koje rade pošteno.

– Novi zakon je eksplicitan po pitanju toga da agencija mora da prikaže kompletnu cenu u koju su uračunati svi troškovi. Više neće moći da se predstavi jedna cena, i da se nakon toga ljudima dodaju silni troškovi, pa da ih na kraju putovanje košta kao Svetog Petra kajgana. Istovremeno se štite i putnici od toga da ih neko obmane, ali i agencije koje rade pošteno posao od nelojalne konkurencije. Moram da najavim i da će zakon morati striktno da se poštuje i da ćemo pooštriti kontrolu turističkih agencija, pogotovo u ovom segmentu skrivenih troškova – rekao je Ljajić.

Turističke agencije više neće moći da varaju putnike sa skrivenim troškovima, već će sve morati da bude predstavljeno u punoj ceni aranžmana, stoji u novom Zakonu o turizmu, koji je usvojen i počeće da se primenjuje od septembra 2019. godine. Ovaj zakon predviđa da će sve takse (aerodromske, YQ, brodske) i ostali troškovi koji su putnicima obračunavani naknadno morati da budu uključeni kao sastavni deo cene.