NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da zbog izostanka reakcije vlasti, lider radikala Vojislav Šešelj nastavlja da širi mržnju, preti i vredja, što je sada kulminiralo njegovom najavom da će deseti Otadžbinski kongres radikala biti održan u selu Hrtkovcima, u opštini Ruma, odnosno u istom mestu u kojem je Šešelj devedesetih godina prošlog veka organizovao proterivanje Hrvata, zbog čega je pred Haškim tribunalom osudjen na 10 godina robije.

“Shodno ovoj presudi, Šešelju je trebalo da prestane mandat poslanika u Skupštini Srbije, jer Zakon o izboru narodnih poslanika jasno kaže da je jedan od razloga za prestanak mandata i zatvorska kazna od najmanje šest meseci zatvora. Nereagovanje države je osokolilo Šešelja, pa je on nastavio sa svojim oprobanim metodama. Neprestano širi mržnju, vredja, preti”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Ta stranka je dodala da je upozoravala i upozorava na katastrofalne posledice politike Vojislava Šešelja.

“Posle pretnji i širenja mržnje 1991. godine izbili su ratovi koji su odneli hiljade života. Treba li to da se ponovi? Tražimo od državnih organa da pokažu minimum posvećenosti vladavini prava i spreče protivzakonito delovanje Vojislava Šešelja”, piše u saopštenju.

Šešelj je ranije najavio da će deseti Otažbinski kongres Srpske radikalne stranke biti održan u Hrtkovcima 4. maja.