SUBOTICA – Madjarski pokret optužio je večeras lidera Pokreta slobodnih gradjana Sergeja Trifunovića da je teško uvredio vojvodjanske Madjare na mitingu opozicije u Beogradu i zatražio od njega izvinjenje.

“Govoreći o odlasku mladih iz Srbije, osvrnuli ste se i na organizovano doseljavanje migranata, i medju njih ste svrstali Madjare koji duže od 1.000 godina žive na ovim prostorima”, navelo je Predsedništvo Madjarskog pokreta u saopštenju.

Madjarski pokret ukazao je da je Trifunović u obraćanju gradjanima medju kojima je bilo i brojnih pripadnika madjarske zajednice, članova i simpatizera tog pokreta i drugih opozicionih političkih organizacija, izneo “jednu tešku uvredu i da to nije prvi put da se u njegovim izjavama pojavljuje “neumerenost”.

“Madjarski pokret, kao dosadašnji partner PSG ogradjuje se od ovakve političke retorike. Sa iskrenom nadom da se ovaj put radi o omašci, očekujemo od vas javno objašnjenje i javno izvinjenje”, piše u saopštenju.

Dodali su da je činjenica je da se pripadnici madjarske zajednice, kao i svi gradjani Srbije, iz dana u dan suočavaju sa teškom ekonomskom situacijom i kontinuiranim pritiscima režima, čiji je deo “na najveću žalost većine Madjara” postao i Savez vojvodjanskih Madjara.

“Zbog učešća Ištvana Pastora u ovoj antidemokratskoj koaliciji je odlazak iz zemlje pripadnika mladjih, ali i starijih generacija – što za posledicu ima raspad njihovih porodica – postala naša tužna svakodnevnica”, ocenilo je Predsedništvo Madjarskog pokreta.

Dodali su da je jedini mogući cilj Madjarskog pokreta što brža i sveobuhvatna normalizacija stanja u državi.

“Na tom putu od naših partnera iz opozicije očekujemo podršku i poštovanje. Podršku pripadnicima madjarske zajednice, ali i poštovanje principa demokratskog diskursa”, navodi se u saopštenju.

Beta