BEOGRAD – Uslove za odlazak u prevremenu penziju u toku 2018. godine ispunilo je 6.875 građana Srbije, prenosi portal 021.rs.

Pravo na prevremenu penziju ostvaruje se posle prestanka osiguranja korisnika, odnosno prestankom radnog odnosa, osim za osiguranike koji obavljaju delatnost privatnih preduzetnika.

U skladu sa pravilima, oni pravo na prevremenu starosnu penziju mogu ostvariti ispunjenjem uslova za sticanje prava na prevremenu starosnu penziju, o čemu odlučuje nadležna komisija.

„Odlaskom u prevremenu starosnu penziju, obračunata penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenog starosnog uslova za redovan odlazak u penziju, a najviše do 20,4 odsto“, objašnjavaju u PIO fondu.

Prevremena starosna penzija se isplaćuje od trenutka ispunjenja uslova za nju, odnosno ako je zahtev podnet u roku od šest meseci od dana ispunjenja uslova propisanih za sticanje prava tj. od dana prestanka osiguranja.

Korisnici prevremene starosne penzije imaju pravo da se ponovo zaposle, ali samo tako što će otpočeti sopstvenu delatnost.

„Po prestanku tog zaposlenja, odnosno obavljanja te delatnosti, osiguranik ima pravo na ponovno utvrđivanje visine penzije, pod uslovom da je bio osiguran najmanje godinu dana tokom obavljanja te privatne delatnosti“, objasnili su za Novosti u Fondu PIO.