BEOGRAD – Nagrada “Momo Kapor” za književnost koju dodeljuje istoimena Zadužbina uručena je danas Nenadu Jankoviću poznatijem kao Dr Nele Karajlić za roman “Solunska 28” u izdanju “Lagune” na svečanosti u Skupštini grada Beograda.

Priznanje koje se sastoji od od srebrne plakete i iznosa od 200.000 dinara, Karajliću je uručio akademnik Matija Bećković.

Odluku o dodeli priznanja doneo je jednoglasno žiri koji su činili pisac Muharem Bazdulj, glavnia i odgovorna urednica “Odbrane” Dragana Marković i pisac Vule Žurić.

Nagrada “Momo Kapor” dodeljuje se svake godine naizmenično za književnost i likovnu umetnost, sa ciljem da se očuva sećanje na poznatog slikara i pisca kao i pomaže razvoj umetnosti.

Osim laureata svečanosti u Skupštini grada prisustvovali su gradonačelnik Zoran Radojičić i njegovi zamenici Goran Vesić i Andreja Mladenović.

Karajlić je zahvaljujući se na priznanju napomenuo da mu je čast da bude u istoj rečenici sa Momom Kaporom, a kamoli da dobije nagradu sa njegovim imenom.

“Osećam se kao neko ko to nije zaslužio iako se žiri ne slaže sa tim i ja im se neću protiviti”, kazao je u svom prepoznatljivom stilu Karajlić.

Za njega nema dileme da mora još dugo da piše da bi dostigao stil i umeće baratanja rečima kojima se Momo razmetao.

“Šta je on činio svojim delima čine danas Mesi i Ronaldo na fudbalskom terenu. Momo bi svima nama, koji pričama želimo drugima da ulepšamo život, morao da bude uzor. Ne samo kao čovek koji je u sitnim stvarima nalazio suštinu filozofije i eliksir večnog života”, dodao je Karajlić.

Dodao je i da je došlo vreme za predstavnike rokenrola da dobijaju književne nagrade.

“Led je probio kolega Bob Dilan dobivši Nobelovu nagradu. Prodružujem mu se sa “Mominom”. Razlika je samo u tome što moja nagrada nosi ime čoveka koji generacije svojim delima činio sretnijim i plemenitijim, dok Dilanova nagrada nosi ime čoveka koji je izmislio sredstvo za uništavanje”, rekao je Karajlić.

Tanjug