JAGODINA – U Jagodini je proteklog vikenda (30. i 31.03. 2019. godine), pod pokroviteljstvom Grada Jagodine, a u organizaciji Atletskog saveza Srbije i Jagodinskog sportskog saveza održan prvi istorijski skup organizatora atletskih takmičenja izvan stadiona.

U prepunoj sali sportskog centra u Jagodini održan je skup na kojem se okupilo 40 organizacija atletskih događaja izvan stadiona sa teritorije cele Republike Srbije, koje su participirale sa preko 60 lica u ovom lepom događaju.

Prisutnima su se obratili Gradonačelnik Jagodine Rato Stevanović, direktor ASS Slobodan Branković, direktor marketinga Jagodinskog maratona, prof dr. Dejan Dašić, komesar za bezbednost ASS dr Dragan Todorov, kordinator ASS za atletska takmičenja izvan stadiona Goran Čegar i Borislav Đurđević član upravnog odbora AS BiH i predsednik atletskog saveza Republike Srpske.

Skup je otvorio Gradonačelnik Jagodine, Ratko Stevanović, koji je pozdravio sve prisutne i istakao da mu je drago da je Jagodina organizator prvog ovakvog susreta i da je Grad Jagodina otvorena za saradnju i podršku.

Nakon obraćanja gospodina Stevanovića, prisutnima se obratio direktor ASS Slobodan Branković, koji je pozdravio sve okupljene i istakao da je u proteklom periodu puno urađeno na uređenju atletskih manifestacija izvan stadiona i da Atletski savez Srbije želi da izgradi i gradi korektne odnose sa organizatorima u obostranom interesu i koje bi dovelo do povećanja kvaliteta atletskih događaja u R. Srbiji i da bi primer kako su uređene trke kod nas bude. Takođe je istakao da je potrebno da se atletske manifestacije standardizuju i da se kategorišu.

Treći govornik je bio prof.dr Dejan Dašić direktor marketinga 3. Jagodinskog maratona, istakavši da mu je drago da je skup uspešno održan i da je inicijativa koordinatora Gorana Čegar, zaslužila podršku Grada

Jagodine, Sportskog saveza Jagodine i Jagodinskog maratona. Takođe je istakao da je zahvalan Atletskom savezu Srbije na pruženoj podršci da ovaj skup organizuje na vrhunskom nivou.

Nakon obraćanja prof.dr Dejan Dašić uručio je direktoru ASS Slobodanu Brankoviću, koordinatoru ASS za atletske manifestacije izvan stadiona Goranu Čegaru i komentatoru Radoslavu Simiću, plakete za podršku I doprinos razvoju trka van atletskih stadiona.

Po završetku govora prof.dr Dejana Dašića, prisutnima se obratio dr Dragan Todorov, komesar za bezbednost ASS, koji će prisutnima kroz kratko izlaganje izneo koliko je značajan segment svake organizacije bezbednostučesnika. Prisutnim organizatorima je izneo da je spreman da pruži maksimalnu podršku da bi se ovaj veoma važan segment u potpunosti bio uređen.

Koordinator ASS za atletska takmičenja izvan stadiona Gorana Čegara, istakao je da mu je drago da je početna inicijativa, uz svesrdnu pomoć ASS, Grada Jagodine i prof. dr Dejana Dašića, zaživela i kulminirala ovakolepim skupom koji je okupio rekordan broj učesnika.

Goran Čegar je istakao da je za malo više od godinu dana koliko je on na mestu koordinatora, zahvaljujući korektnoj saradnji sa organizatorima učinjeno mnogo na uređenju trka izvan stadiona. Činjenice govore da je za samo dve godine od 11 trka izvan stadiona u kalendaru ASS, ove godine u isti uvršteno 75 događaja i da je po prvi put na zvaničnom sajtu ASS objavljen poseban kalendar u kojem se nalaze isti sa potrebnim podacima o organizatorima. Čegar je istakao da je za isto vreme urađeno merenje I sertifikovanje od strane merioca oficijelnog merioca AIMS i IAAF 37 staza u 21 gradu.

Čegar je izneo nekoliko predloga za uređenje i to sledeće:

1. Formiranje komisije sa licima iz reda organizatora trka izvan stadiona (3-5 članova) koja bi radila naizradi kalendara trka (koja bi ujedno radila na objedinjavanju rezultata sa trka koje bi na kraju godine publikovali),

2. Formiranje komisije sa licima iz reda organizatora trka izvan stadiona (3-5 članova) koja bi radila nastandardizaciji i kategorizaciji trka (koja bi ujedno na kraju godine predlagala i vršila izbor najboljeg organizatora)

3. Rad na školovanju i obučavanju sudija u gradovima gde se organizuju trke, da bi na taj način stvorili sudije kojibi mogli da sude i na taj način da se smanje troškovi organizacije,

4. Obučavanje i školovanje dva merioca koji bi se osposobili sa merenje i sertifikovanje staza u narednomciklusu merenja.

Direktor ASS izneo je i predložio da sledeći skup ovakve vrste bude održan 02.11.2019. godine, dan pred 1.Serbia maraton, gde će svi organizatori izkalendara ASS za atletska takmičenja izvan stadiona, imati besplatan smeštaj u Beogradu, i da će tokom realizacije dogaćaja, moći da izlože svoje trke na štandovima koji će biti upriličeni u Štrak Areni. Takođe svim organizacijama koji se nalaze u kalendaru ASS, a koje žele da uzmu učešće na 1. Serbia maratonu 3.11. (disciplina po izboru) bude dodeljeno po pet poklon startnina.

Slobodan Branković uručio je knjige Atletski dragulji Srbije, Gradonačeliku Jagodine Ratku Stevanoviću idirektoru marketinga Jagodinskog maratona, prof.dr Dejanu Dašiću.

Skupu se u završnoj fazi obratio Borislav Đurđević i zahvalio se na pozivu direktoru ASS i koordinatoruASS za atletska takmičenja izvan stadiona, da uzme učešće na ovako lepom susretu i pozvao sve prisutne da budu gosti na Vidovdanskoj trci u Brčkom, 22.06.2019. godine.

Po završetku obraćanja data je reč organizatorima takmičenja koji su svi bili jedinstveni u tome da je jako važnapodrška ASS kao institucije i samih organizatora, da je potrebna i finansijska i svaka druga pomoć da bi se događaji razvijali i bili sve bolji i reprezentativniji.

Skupu su prisustvovali i legendarni Dragan Zdravković, Rifat Ziljkić, Mirjana Stojanović.

Pre početka skupa u subotu upriličen je zajednički ručak, obilazak zoo vrta i muzeja voštanih figura, pookončanju oficijenog programa upriličeno je zajedničko druženje organizatora atletskih takmičenja. U nedelju je dobar deo učesnika skupa uzeo učešće na 3. Jagodinskom polumaratonu i maratonu i na taj način svojim učešćem podržali organizaciju.


ass.org.rs/E.Ć.