BEOGRAD – U Beogradu je danas održan prvi Srpsko-nemački okrugli sto u oblasti digitalizacije, inovacija i novih tehnologija, a ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kaže da postoji ogorman potencijal za saradnju u budućnosti u ovim najmodernijim i najsavremenijim oblastima.

Na okruglom stolu koji je održan u okviru međunarodnog skupa “Internation Day” učestvovali su predstavnici velikih kompanija kako iz Nemačke tako i iz Srbije, koje već sarađuju ili imaju ogroman potencijal za saradnju u budućnosti. 

“Na okruglom stolu bili su prisutni i predstavnici naučnoistraživačkih organizacija, fakulteta i univerziteta, onih koji generišu najbolje kadrove za buduću saradnju u oblasti digitalizacije i inovacija”, rekao je Popović za Tanjug. 

Istakao je da je okrugli sto prošao izvanredno, a da je zaključak današnjeg prvog bilateralnog sastanka da postoji ogroman potencijal za saradnju u budućnosti. 

“To je potencijal za jači ekonomski rast i jedne i druge zemlje. Siguran sam da će naše kompanije u saradnji sa vodećim industrijskim kompanijama ne samo nemackim, nego u celoj Evropi i svetu, imati mogućnost da pokažu svoje znanje i da postanu bliski partneri”, naveo je Popović. 

Siguran je, kaže, i da će IT kompanije i kompanije koje se bave inovacijama imati mogućnost da svoje inovacije i rešenja predoče velikim korporacijama koje danas rade na svim tržištima u svetu. 

Šef Odeljenja za Jugoistočnu Evropu, proširenje EU i Tursku u Saveznom ministarstvu za ekonomske poslove i energetiku Helge Tolsdorf je u ime nemačke delegacije zahvalio ministru Popoviću na dobrodošlici, pozivu i samoj inicijativi o organizovanju prvog Srpsko-nemačkog okruglog stola o digitalizaciji. 

“Smatram da je ovo veoma dobra inicijativa koja ima ogromni potencijal za našu saradnju i veoma je dobra ideja Vlade Srbije da organizuje ovogodišnju konferenciju o digitalizaciji na Zapadnom Balkanu koja će trajati sutra i preksutura”, rekao je Tolsdorf. 

Očekuje plodononosne debate na dvodnevnom Digitalnom samitu koji počinje sutra u Beogradu i nada se ponovnom viđenju u septembru u Berlinu.

Naglasio je da digitalizacija predstavlja izazov za sve kompanije. 

“Mi, kao vlade, treba da delujemo u smeru podrške malim i srednjim preduzećima u ovom procesu”, kaže gost iz Nemačke. 

Kako je rekao, u Nemačkoj su naučni instituti povezani sa timovima koji posećuju mala i srednja preduzeća kako bi ih podržali i dali im savete kako da primenjuju nove tehnologije u poslovanju. 

“Takođe, mi smo imali prezentaciju o razvoju malih i srednjih preduzeća i smatram da će to biti dobar primer u procesu digitalizacije i u Srbiji”, poručio je Tolsdorf. 

Tanjug /Foto :Pixabay