NOVI PAZAR – OŠ „Desanka Maksimović“ iz Novog Pazara od juče je u „Obrazovnom krugu“ umesto OŠ „Stefan Nemanja“ iz istog grada. Iako je „Obrazovni krug“ počeo u prvim danima marta, „Stefan Nemanja“ nije uspeo da otkloni probleme i kašnjenje sa uključenjem novopazarskih učenika otklonjen je juče, kada su Gradsku kuću i gradonačelnika Nihata Biševca posetili autor „Obrazovnog kruga“ dr Gordana Stepić, savetnica ministra prosvete, i dugogodišnji novinar Radio Beograda Stevan Kovačević, osnivač i direktor Krosa RTS-a.

„Uključenje OŠ ‘Desanka Maksimović’ je nužnost kako ne bismo izašli iz kruga“, istakao je gradonačelnik Biševac. Učenje francuskog jezika kroz taj obrazovni deo Krosa RTS-a je nešto što treba da traje i služi kao primer dobre ideje i dobrih rezultata“, zaključio je gradonačelnik Biševac.

„’Obrazovni krug’ je već stekao dobar ugled među prosvetnim radnicima i, posebno, među đacima. Sigurno da su tome najviše doprineli profesori škola Srbiji i naših dopunskih škola u Francuskoj i Italiji u kojima je zaživeo ‘Obrazovni krug’. Želja nam je da ‘Obrazovni krug’ dogodine obuhvati i Nemačku, a možda i još neku drugu zemlju“, podvukla je dr Stepić.

„Kao osnivač Krosa RTS-a, veoma se ponosim kako se ova manifestacija odvija i razvija. Uz ‘Obrazovni krug’, koji podržavaju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Uprava za saradnju sa dijasporom Ministarstva spoljnih poslova, Francuski institut, Matematički institut SANU i Sportski savez Srbije, moram da istaknem i drugi obrazovni segment koji je ove godine ušao u sistem Krosa RTS-a – ‘Zdravljem u životnu orbitu’. On je svoju promociju već imao u školama Levča, a želja je da ga predstavimo u još stotinak škola i vrtića“, naglasio je gospodin Kovačević.

Na kraju, učesnici u razgovoru su sa radošću komentarisali sportski razvoj Novog Pazara, ali i želju da se da ovaj grad ima važnu ulogu i u 29. Krosu RTS-a, koji će početi 10. maja takmičenjem „Kroz Srbiju“.


krosrts.rs