BEOGRAD – Republičke inspekcije su na području Pirotskog upravnog okruga tokom prvog tromesečja 2019. obavile mnogobrojne kontrole, mahom u saradnji sa pripadnicima MUP ili drugih državnih institucija, pišu Novosti.

Inspekcija rada kojom rukovodi načelnik Aleksandar Popović je organizovala pojačan rad vikendima i u kontrolama kafića, gradilišta i drugih radnih mesta pronašla 59 ljudi koji su bili angažovani bez zaključenih ugovora o radu, odnosno bez prijave za socijalno i penzijsko osuguranje. Protiv poslodavaca je podeneto 36 prekršajnih prijava, a najveći broj radnika iz „sive“ zone je legalizovan.

Veterinarski i sanitarni inspektori su zbog pojave svinjske kuge u susednoj Bugarskoj i činjenice da je Pirotski okrug proglašen područjem visokog rizika kontrolisali promet i ispravnost namirnica životinjskog porekla, ali i mnogobojne objekte u kojima se priprema hrana. I, posle „vizite“ u 282 objekta su napisana 162 rešenja o otklanjanju nepravilnosti, te podneto 18 prekršajnih prijava. Uz redovne kontrole na graničnom prelazu Gradina, inspektori su i u danonoćnoj vezi sa lovačkim udruženjem, direktorima veterinarskih stanica i sa stanovništvom na terenu…

Načelnik Sanitarne inspekcije Leposava Veljković kaže da je do kraja marta ukupno kontrolisano 277 kafića, apoteka, odeljenja sa povećanim rizikom u opštoj bolnici, kuhinja vrtića i osnovnih škola, Narodna kuhinja i ketering delatnost, pa su podneta četiri prekršajna naloga i jedna prekršajna prijava.

Šumarska i lovna inspekcija su obavile 22 kontrole tokom kojih su oduzele 60 kubika ogrevnog drveta, te podnele 13 zahteva za prekršajni postupak i jednu krivičnu prijavu. Ogrev je od drvoseča oduziman uglavnom zbog bespravne seče, ali i zbog nedostatka prateće dokumentacije.

Tržišna inspekcija kojom rukovodi Slobodan Todorović je posebnu pažnju obratila na poštovanje prava iz oblasti intelektualne svojine, odnosno zaštite robnih marki, a kontrolisana je i verodostojnost oglašavanja, odnosno raznih sniženja cena obuće i odeće. U istom periodu je bila aktivna i Turistička inspkecija koja je posle 33 kontrola donela pet rešenja i podnela isto toliko prekršajnih prijava.

Načelnik Pirotskog okruga Dragana Tončić kaže da je rad Inspekcije za zaštitu životne sredine, te Vodne i Poljoprivredne inspekcije takođe bio intenziviran, te da su inspektori obavljali nadzor i u združenim kontrolama na području Jablaničkog, Nišavskog, Zaječarskog i Borskog okruga.