BEOGRAD – Protest opozicije oko Saveza za Srbiju zvanično je završen večeras u Beogradu nešto pre 20.00 časova, a vlastima je ostavljen rok od šest dana da ispune zaheteve koje su danas popodne izneli na protestu. 

Kako su rekli, predstavnici SzS, udruženja građana i strukovnih udruženja spremni su da razgovaraju sa “badležnim organima”, ali ne sa predsednikom Srbije i predsednicom Skupštine Srbije.

Ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, najavili su nove demonstracije sledeće subote.

U završnom delu skupa “Svi kao jedan – 1 od 5 miliona” govorili su predsednici stranaka okupljenih u Savezu za Srbiju, izuzev Dragana Ðilasa.

Obraćanje lidera Dveri Boška Obradovića učesnici protesta pozdravili su skandiranjem njegovog imena, a on je uzvratio da je jedna od glavnih poruka protesta “slika ujedinjena opozicije, bez obzira na razlike” i da “neće stati” dok ne smene vlast.

Lider DS Zoran Lutovac je zadovoljan što su se udružile različite političke opcije, jer je, kaže Lutovac, “zgrada Srbije u plamenu i u takvoj situaciji ne sme se govoriti sa kim se može, a sa kim ne.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić optužio je vlast da želi da od Srbije napravi “brod ludaka sa kojeg treba da se beži”, a da oni neće dozvoliti da zemlju vode, kako je rekao, ludaci.

Za Zorana Živkovića, koji nije birao reči, niti metafore, pominjući psihijatrijsku bolnicu i Padinsku skelu, posao započet 5. oktobra nije završen.

Lustracija po zakonu i nova “Sablja”, “model 2019. ili 2020. najkasnije”, je ono što predstoji, kaže Živković i poručuje EU da treba da prestane da podržava Aleksandra Vučića.

Borko Stefanović je, mašući okrvavljenom košuljom, poručio da će pobediti i za one koji glasaju za SNS.

Predsednik SDS Boris Tadić, dočekan zvižducima, bavio se ličnošću i karakterom predsednika Srbije, nazvavši ga “trgovcem ljudskim dušama” i neprijateljem demokratije.

“Ovo je kraj početka. Čeka nas velika i opasna bitka, jer imamo opasnog protivnika”, zaključio je Tadić.

Tanjug /Foto :Tanjug