Naslovna Ekonomija Rasim Ljajić: Velika korist za građane

Rasim Ljajić: Velika korist za građane

BEOGRAD – Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da će najveću korist od potpisivanja regionalnog Sporazuma o romingu imati građani jer je predviđeno značajno snižavanje cena roming usluga.

“Ovim sporazumom definisane su maksimalne cene poziva, sms poruka i prenosa podataka, odnosno interneta, a za one koji imaju postpejd pakete cene će biti značajno niže”, rekao je Ljajić za Tanjug.

Maksimalne cene govornog poziva po minutu biće od 0, 05 evra do 0, 19 evra, sms poruke od 0,02, do 0, 05 evra, a za prenos podataka po megabajtu cene će se kretati od 0, 025 do 0, 18 evra.

“Sve u svemu to je značajno snižavanje cena roming usluga i odnosi se na prelazni period, praktično od sada do 1. jula 2021. godine kada ćemo imati potpuno ukidanje rominga u regionu”, rekao je Ljajić.

Novi roming sporazum koji će obuhvatiti šest ekonomija Zapadnog Balkana predstavlja veliki iskorak u odnosu na postojeći regionalni sporazum, rečeno je danas na Digitalmom samitu u Beogradu u okviru koga je i potpisan sporazum.

Oni koji imaju neograničene pakete će osetiti najveće sniženje jer će oni sve vreme tokom boravka u inostranstvu plaćati minimalne iznose, ali će cene biti niže od trenutnih i za pripejd korisnike.

Govoreći i o potpisanom sporazumu sa predstavnicima Vlade Crne Gore o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga on je rekao da zahaljujući njemu pečat ide u istoriju i da će korist osetiti kako građani tako i privreda.

“Sada iz Kancelarije u Podgorici možete da potpisujete ugovore sa partnerima u Srbiji,ako smo i mi i oni uveli elektronsko poslovanje, a do sada to nije bilo moguće ”, rekao je ministar.

Ovo je, kaže Ljajić, prvi sporazum ove vrste sa nekom od zemalja u regionu, i njime će se načiniti velike uštede privredi.

“Mi smo njima prvi spoljnotrgovinski partner a oni za nas šesto izvozno tržište, na koje izvozimo 700 miliona evra robe. Korist će imati i građani i privreda, sa značajnim pojeftinjenjem operativnih troškova poslovanja”, rekao je ministar.

Sporazumi su potpisani u okviru Digitalnog samita Zapadnog Balkana.

Exit mobile version