LJUBLJANA – Slovenačka Levica (L), stranka koja osigurava parlamentarnu većinu manjinskoj vladi premijera Marjana Šareca, ali nije deo vladajuće koalicije već s njom sarađuje, predložila je u petak da Slovenija ponudi politički azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, a njegovo hapšenje i otkazivanje azila u ekvadorskoj ambasadi u Londonu nazvala sramotnim činom.

Predsednik njenog zastupničkog kluba Matej Vatovec javno je pozvao vladu da “učini sve u njenoj moći” da spreči izručenje Asanža SAD, gde osnivaču Vikiliksa, kako je kazao, preti doživotna robija ili čak smrtna kazna “zbog otkrivanja američkih ratnih zločina”.

Stranka je u izjavi za javnost navela da bi slovenačka vlada zbog toga trebalo da mu ponudi politički azil u Sloveniji.

“Opravdano sumnjamo da bi Asanžovo suđenje u SAD-u bilo pravedno, a povlačenje azila koji je povukla ekvadorska vlada i postupak britanske policije su sramotni. Predstavljaju kršenje ljudskih prava i međunarodnog prava i ugrožavaju slobodno i nezavisno novinarstvo. To je ujedno i jak napad na pravo javnosti da ima uvid u delovanje vlada i njihovih agencija koje ograničavaju slobodu pojedinca”, navela je u izjavi slovenačka stranka Levica (L).

Džulijan Asanž objavio je pre sedam godina na hiljade tajnih američkih dokumenata nakon čega je sve do juče uspevao da izbegne bes Sjedinjenih Država u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Kada je 2012. od tadašnjeg ekvadorskog predsednika dobio diplomatski azil, Asanž je bio smatran simbolom progona slobode izražavanja i adutom za “progresivne vlade” Latinske Amerike koje pružaju otpor Sjedinjenim Državama. Osnivač Vikiliksa na kraju je ipak postao žrtva borbi za vlast koje potresaju ovu malu južnoameričku zemlju, pa mu je sadašnji predsednik Ekvadora Lenin Moreno uskratio diplomatski azil i oduzeo ekvadorsko državljanstvo, prenosi Hina.


Tanjug