BEOGRAD – Protest opozicije okupljene oko Saveza za Srbiju, koji je održan juče, bez obzira na pompezne najave nije ispunio očekivanja, nije bio najveći opozicioni skup, niti je označio političku prekretnicu u Srbiji, ocenio je politički analitičar Dejan Vuk Stanković dodajući da na protestu nije bilo neke jasne političke poruke i da je prikazao nezrelost srpske opozicije.

“Jučerašnji skup, koji je pompezno najavljivan, nije imao ni jasnu političku poruku, prikazao je jednu vrstu nezrelosti srpske opozicije i sa njega su poslate poruke u vidu zahteva koji najverovatnije neće biti ni ispunjeni, ali verovatno ni ozbiljno razmotreni od strane aktuelne vlasti u Srbiji”, kazao je Stanković za Tanjug.

Stanković navodi da su na jučerašnjem skupu ponovljene manje-više iste stvari vezane za funkcionisanje sadašnje vlasti, odnosno, kako ocenjuje, neka vrsta radikalne kritike i agresivne retorike.

“Dosta je bilo konfuzije s obzirom na predugačku listu govornika, nije bilo ni jedinstvene poruke, niti jasnog značenja poruke, odustalo se od tih proklamovanih, vrlo visokih ciljeva, a to je da ostavke podnesu predsednik Srbije i predsednica Vlade Srbije”, kaže Stanković.

Dodaje da su čak pojedini govornici napravili i neke verbalne incidente i kao primer navodi izjave glumca i predsednika PSG-a Sergeja Trifunovića, koje ocenjuje kao “negativne stereotipe o nekim nacionalnim manjinama i izbeglicama koje žive na našoj teritoriji”.

“To je bacilo senku na demokratičnost pojedinih govornika i političkih opcija koje su zastupali, dogodilo se i nešto što je pomalo paradoksalno, ali što ocrtava endemsku konfuziju – jedan od lidera, bivši predsednik Srbije Boris Tadić bio je doslovno izviždan od ljudi koji bi trebalo da budu pristalice političke opcije koju svi oni zajedno zagovaraju”, navodi.

Kada su u pitanju zahtevi, koji su formulisani na protestu, Stanković kaže da su krajnje neprihvatljivi i neracionalni za to da budu prihvaćeni od druge političke strane.

On smatra da će sadašnja politička situacija potrajati, odnosno da će jaz između vlasti i opozicije nastaviti da se produbljuje.

Kako kaže, pretpostavlja da će opozicija pokušati da organizuje reprizu jučerašnjeg događaja, koji u poređenju sa skupovima SNS-a i u okviru kampanje “Budućnost Srbije” smatra, neće delovati ubedljivo.

“Sada će SNS da se potrudi da na neki način napravi mnogo pompenziji i bolje posećen i jasno nedvosmisleniji skup nego što je to izvorno htela da uradi. Potrebno je da na toj nekoj simboličkoj ravni opoziciju u potpunosti pobede, a što se tiče opozicije mislim da će nastaviti njihov hod po mukama u pravcu ostanka na političkoj sceni u Srbiji”, navodi Stanković.

Prema njegovim rečima, vođstvo SzS-a deluje poprilično razjedinjeno, nemaju jasne principe političkog delovanja, a još manje imaju konsezus oko operativnog vođenja cele priče o protestima.

Smatra da će se “politička agonija nastaviti”, a da će opstanak na političkoj sceni i odnosi zavisiti od toga kada će i da li će u skorije vreme biti raspisani vanredni izbori.

“Čak ni pretnje opozicionih stranaka da će bojkotovati izbore neće nešto posebno impresionirati vlast”, kaže.

Stanković navodi da kod opozicionih stranaka postoji ne mala frustracija ishodom političkih borbi, pojačana nervoza i iracionalnost, zbog čega polako “gube tlo pod nogama”.

“Nije jasno šta uopšte na političkoj sceni mogu da dobiju, jer zahtevi koje formulišu nisu konkretno sprovodljivi, konfrontiraju sa vlašću, podrazumevaju suspendovanje svih pisanih i nepisanih pravila koja definišu i izborni proces i preduslove za održavanje izbora”, navodi.

Dodaje da se sa druge strane vlast oseća poprilično komforno, jer ovi protesti ni po brojnosti, ni po intenzitetu, ni po jačini političke poruke, kako ocenjuje, ni ne podsećaju na one proteste iz devedesetih godina kada je vlast bila ozbiljno uzdrmana.

“Vlast može prosto da toleriše ta okupljanja na ulici, ona su slabijeg intenziteta, ne ugrožavaju je, a sa druge strane opozicija s tim u ovom trenutku ne može da uradi ništa ozbiljnije”, kaže Stanković.

Tanjug