NOVI PAZAR – Za samo dve sezone od gotovo za širu sportsku javnost nepoznatog kluba OKK Novi Pazar postaje neko o kome se s razlogom u najpozitivnijem smislu govori u košarkaškim krugovima.

Dva druga mesta u dve različite lige, Drugoj i KLS, smestila su ga uz bok Beogradu i Čačku na košarkaškoj karti Srbije, svetske košarkaške sile. Pre nego na jesen otpočne trka u ABA 2, gde će se pojaviti kao prvi novopazarski sastav u jednoj od liga koja okuplja klubove sa ex Yu prostora, za sedam dana oprobaće se i u Superligi Srbije. Na temu buma košarke u Novom Pazaru nema zahvalnijeg sagovornika od bivšem igrača, a sadašnjeg pomoćnika gradonačelnika zaduženog za sportski sektor i jednog od potpredsednika kluba, Dejana Kulundžića. Kao igrač karijeru je počeo 1992. godine u OKK Novi Pazar, gde je i završava 2006. godine. Punih sedam godina predvodio je tim kao kapiten.

* Nepune dve godine trebale su OKK Novi Pazar da postane važan košarkaški centar i van Srbije. Skok iz Druge lige u KLS, pa iz KLS u ABA 2, i odlazak na završni turnir Kupa Radivoja Koraća za klub koji je godinama tavorio u Prvoj srpskoj ligi najviše liči na modernu bajku, a nije?

– Da mi je neko pre dve, pet ili deset godina rekao da ćemo igrati KLS odgovorio bih da se to uskoro neće dogodit, a da se povela reč o ABA 2, verovatno da bih kazao – možda i nikad. Veliki je ovo uspeh. Pre 13 godina završio sam karijeru kao igrač i do 2017. godine nisam se uključivao u rad kluba. Uspon kreće decembra te godine dolaskom pokojnog Boška Đokića za trenera. Nekoliko meseci ranije oformljeno je rukovodstvo kluba, a onda Đokić udara temelje ovome što danas imamo. Napravljena je dosta dobra finansijska konstrukcija i ozbiljna organizacija za drugoligaško takmičenje, pa kad smo pogodili sa izborom trenera i igrača, dobili smo hemiju kakvu drugi timovi godinama traže i ne pronađu je. Isti model primenili smo i ove sezone, opet smo pogodili sa izborom trenera i igrača.

* Sledi prvi start u Superligi. Dva najbolja kluba iz Pazarove B grupe idu dalje. Apsolutni favoriti su Partizan i Mega Bemaks. Gde je tu mesto Novog Pazara?

– Superliga je nagrada za igrače, stručni štab, rukovodstvo i grad Novi Pazar. Ne bih mnogo da obećavam, bili bi zadovoljni sa pet pobeda. Mada, u prethodne dve godine u više prilika dokazali smo da to što smo ambiciozni nikako nije bez pokrića, tako da ko zna šta se od nas još može očekivati.

* Superliga je najbolji test za ono što klub i tim čeka u ABA 2 ligi?

– Ozbiljno se pripremamo na organizacionom planu. Čekaju nas spektakli, pre svega u duelima s Partizanom i Mega Bemaksom. Biće to najbolja proba za ono što tim, klub i Pendik, kao mesto gde ćemo igrati naše utakmice, čeka u regionalnoj ligi. Tamo ćemo kao prvi klub iz našeg grada gostiti ljubljansku Olimpiju, Split, sarajevske Sparse, MZT Skoplje. Odlazićemo u glavne i druge veće gradove bivše Jugoslavije. Sjajna je to prilika i za promovisanje našeg grada.

* Da li će u ekipi doći do promena u odnosu na sastav koji je bljesnuo ove sezone u KLS?

– Nećemo se pojačavati. Nismo prekinuli saradnju ni sa jednim igračem koji nas je doveo do ovog uspeha, osim sa Amerikancem Merzetom. Nije se snašao i sam je insistirao da nas napusti. Na ovaj način želimo svim igračima da se zahvalimo za sve što su učinili za naš klub.

* Od jeseni paralelno sa ABA 2 ligom klub će nastupati i u KLS. To zahteva i značajno veći budžet. Hoće li ga i biti?

– Neće biti problema s te strane. Najveći deo novca otići će na roster. Biće nam potrebno minimum pet do šest nosilaca igre ili desetak kvalitetnih igrača za nastupe u ritmu sreda – subota. Želimo da se nađemo među četiri najbolja u ABA 2 i budemo prvi ili drugi u KLS. I dalje će nas voditi Oliver Popović, iako zvanične razgovore o nastavku saradnje još nismo vodili. Zadovoljstvo je obostrano, pa nema razloga da bilo šta menjamo. Dobra strana ABA 2 je što troškovi predviđeni za sudije i smeštaj idu na teret lige, dok je klub u obavezi da plaća putovanja. Mada, postoje indicije da bi i njih mogla da pokrije liga. Za razliku od KLS gde sve ove troškove snosi klub to je značajna stavka.

* Ako će gro novca otići na igračka pojačanja, koliko su u proseku veća primanja kvalitetnog igrača ABA 2 lige u odnosu na sličnog u KLS?

– Na trojicu, najviše četvoricu potrošiće se 30 do 40 odsto više, sve ostalo je na nivou KLS.

* Neki od igrača koji su izneli KLS verovatno će biti interesantni bogatijim i moćnijim klubovima. Postoji li način da ih klub zadrži, kao i da li se već zna ko su igrači koji bi za narednu sezonu mogli da pojačaju OKK Novi Pazar?

– Naša želja je da zadržimo kostur sadašnjeg tima. Tek po završetku Superlige krenućemo u razgovore sa igračima. Recimo, Krstić je naš igrač i sledeće sezone, osim ako ne stigne ponuda koju klub i on ne mogu da odbiju. Reći ću i ovo, igrači koji su se prošle godine premišljali i na kraju nisu došli u Novi Pazar sad pokazuju ogromnu zainteresovanost, praktično se nude. Dobar glas se daleko čuje, a on osim uspeha na terenu uključuje i odnos kluba prema svakom pojedincu. Nemamo dugovanja, svaki igrač dobio je ono što je zaradio. To znači da će se sada u Novi Pazar dolaziti i za dosta manju nadoknadu u odnosu na sezonu koja je iza nas, a ko će sve doći o tome će isključivo odlučivati trener Oliver Popović.

Od Aguševića do Popovića

Dejan Kulundžić s razlogom ističe tim koji je van terena omogućio sve ono što je bilo potrebno da bi ekipa na terenu tako dobro funkcionisala na parketu.

– Predsednik Faris Agušević i potpredsednici Jašo Međedović, Sanel Zejnelović i Ismet Kurtanović u finansijskom delu povukli su čitavu priču, kao i grad Novi Pazar, koji je krov ovog projekta, na čelu sa velikim zaljubljenikom u sport, gradonačelnikom Nihatom Biševcem. Grad je rebalansom budžeta omogućio da klub normalno egzistira. Izuzetno važna je pozicija sportskog direktora koju vrši DŽemil Imamović. On je alfa i omega kluba, obzirom da obavlja i one poslove koji izlaze iz okvira koji se nalaze u opisu njegovog posla. Tu je i sekretar Omer Eminbegović, a na vrhu trener Oliver Popović. To je redak čovek u našem sportu. Izuzetna ličnost i veliki trener doveo nas je i pored znatno manjeg budžeta od konkurenata do ABA 2 – kaže Kulundžić.

Mlađe kategorije „hvataju priključak“

Rezultati prvog tima u raskoraku su sa dometima mlađih selekcija. Od februara ove godine i na tom planu napravljen je pomak. „Odlučili smo da brigu o njima preuzme mladi i talentovani trener Ivan Simić, iza koga stoje uspesi u radu i sa nekim seniorskim timovima. Trka u KLS i borba za plasman u regionalnu ligu su nas preokupirale i zato nismo mogli onako kako je trebalo da se posvetimo mlađim selekcijama. Sa Simićem smo na dobrom putu da u najskorije vreme oformimo bar dve kvalitetne selekcije, juniorsku i kadetsku. Da bi u naumu uspeli potreban je dogovor sa privatnim klubovima i njihovim najtalentovanijim igračima. On je već postignut sa KK Pazar, nadam se da će to biti slučaj i sa ostalim klubovima. U suprotnom, roditelji su na potezu. Sigurno da je njima i njihovoj deci cilj prvi tim. Brži način da se do njega i velike scene dođe ne postoji od OKK Novi Pazar. Obe selekcije biće sastavljene od 15 do 17 najtalentovanijih igrača, koji će stručan rad imati na svakodnevnim besplatnim treninzima. Iznad svega je sistem. Kad ga uspostavimo, a to će se ubrzo dogoditi, Novi Pazar neće morati da brine za košarkašku budućnost“, najavljuje Kulundžić.


Danas.rs