KOTOR – Sudija za istrage Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović odredio je pritvor do 30 dana Milošu Kuliću i Radomiru Osmajiću koji se terete da su zajedno sa Duškom Radenovićem, koji se već nalazi u Spužu, Vladimirom Račićem i Dejanom Rovčaninom, stvorili kriminalnu organizaciju koja se bavila neovlašćenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga.

Račić je označen kao vođa kriminalne organizacije i u bekstvu je kao i Rovčanin, pišu Dnevne novine.

Oni su, prema mišljenju Specijalnog tužilaštva, organizovali prevoz 60 kilograma kokaina, vrednog blizu pet miliona eura, na školskom brodu Jadran Mornarice Vojske Crne Gore koji je trebalo da plovi za Tursku.

U povratku bi pripadnici kriminalne grupe preuzimali od istih osoba iste količine opojne droge heroin, koju bi transportovali u Crnu Goru radi dalje prodaje. Na isti način trebalo je da bude transportovano i oružje sa teritorije Crne Gore prema Turskoj.

Pored dvojice vojnih lica Radenovića i Kulića, ostala trojica navodnih članova kriminalne organizcije i te kako su poznati policiji od ranije i to upravo zbog šverca narkotika.

Osumnjičeni Račić osuđen je odsustvu u Srbiji na 10 i po godina zatvora kao član grupe Darka Šarića zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Njegovo ime pominjalo se i u decmbru prošle godine kada je označen kao vođa kriminalne grupe koja je mesecima organizovala transport droge, odnosno kokaina, iz brazilskih luka u zapadnu Evropu.

Račić je sa još jednim srpskim državljaninom poslove s narkoticima obavljao korišćenjem lažnih dokumenata, koji su im obezbedili da u stranu državu uđu kao izbeglice. Sumnja se da su oni kokain u kamionima i kontejnerima prevozili iz Južne Amerike u Evropu. Droga je navodno tovarena u Paragvaju, nakon čega je iz Brazila, preko luke Santos i Itažai, stizala na odredište u Evropu sakrivena u kafi i kirikiju.

I osumnjičeni Osmajić odavno je poznat policiji i više puta je hapšen upravo zbog šverca kokaina, on je 2012. godine uhapšen nakon što je u stanu koji je koristi u Tivtu pronađeno 100 spakovanog u 14 ručno pravljenih PVC pakovanja koja je držao u metalnoj kutiji plave boje, kao i četiri veća zamotuljka sa drogom.

Osumnjičeni Rovčanin takođe je hapšen zbog narkotika. On je uhapšen u akciji Zelena milja zbog krivičnih dela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, i pravosnažno osuđen. Prema optužnici, Rovčanin je bio organizator kriminalne organizacije koja je od 15. juna 2011. do 15. januara 2012. godine delovala u više država.


Indeks Online/Dnevne novine

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here