BEOGRAD – Nakon ponovljenog suđenja, Više javno tužilaštvo u Beogradu danas je u završnoj reči ocenilo da su žandarmi prilikom legitimisanja primenili prekomernu, nepotrebnu silu koja je rezultirala prebijanjem braće tadašnjih premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojice pripadnika vojne policije tokom održavanja “Parade ponosa 2014″ u Beogradu.

Sedam pripadnika jedinice Žandarmerije iz Niša tereti se za krivično delo zlostavljanje i mučenje.

Postupajući tužilac u završnoj reči nije preložio sudu visinu kazne za okrivljene, koji su nakon prvog suđenja bili osuđeni na uslovne kazne zatvora od šest i osam meseci.

On je u završnoj reči naveo da za prekomernu silu nije bilo ni zakonskih uslova, te da je njena primena očigledno išla ka tome da se “oštećeni zastraše i kazne”.

Suđenje žandarmima je ponovljeno jer je Apelacioni sud u Beogradu u junu prošle godine ukinuo prvostepenu presudu kojom su u decembru 2017. godine žandarmi bili osuđeni na uslovne kazne zatvora od po šest i osam meseci.

Apelacioni sud je tada potvrdio oslobađajuću presudu komandantu ovog žandarmerijskog voda Radetu Matiću i pravosnažno ga oslobodio optužbi kojima se teretio da nije preduzeo mere da spreči napad.

U ovom slučaju optuženi sud Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević, kao i Dragan Savić.

Deo ovog incidenta zabeležio je snimatelj televizije N1 koji su objavili gotovo svi mediji i koji je i dalje dostupan na Jutjubu.

Na tom video-zapisu od minut i četrdeset pet sekundi, pored ostalog, vidi se kako žandarmi pendrecima tuku više lica i štitovima ih guraju u zid zgrade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here