LONDON – Velika Britanija danas je, po prvi put, predložila oštre mere prema kompanijama za društvene medije, čiji će izvršni direktori biti suočeni sa kaznama ako se ustanovi da nisu uklonili štetan sadržaj, kao što je teroristička propaganda ili fotografije zlostavljanja dece.

Prema propisima bi se stvorila zakonska obaveza kompanija za društvene medije, kao što su Fejsbuk ili Tviter, u zaštiti mladih ljudi koji koriste njihove stranice, prenela je agencija AP.

Propise bi nadgledalo nezavisno telo koje bi se osnovalo od poreza internet kompanija.

Britanski ministar kulture Džeremi Rajt i ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid obelodanili su “Beli papir” (White Paper) sa planovima o obavezama zaštite koju će sprovoditi novi nezavisni regulator, navodi Dejli Telegraf.

Kako je Rajt rekao, reforme su najbolji način uvođenja jasnih, konkretnih odgovornosti u borbi sa osetljivim sadržajima ili aktivnostima na internetu.

“Niko na svetu nije to uradio ranije i veoma je važno da to uradimo kako treba”, rekao je ministar kulture Džeremi Rajt.

Kako navodi američka agencija, sada slede 12-nedeljne konsultacije pre nego što se objavi nacrt zakona.

Britanski ministri poručili su da će Britanija imati najoštrije internet zakone na svetu, a istovremeno britanska vlada je podržala kampanju Dejli Telegrafa o zakonskoj obavezi zaštite dece na internetu.

Kako agencija Rojters navodi, Britanija će uvesti kazne koje će primorati tehnološke kompanije da “sednu i uzmu u obzir”, ako ne urade sve što je razumno izvodljivo da bi se zaustavio štetan sadržaj na njihovim platformama.

“Ako pogledate kazne koje su na raspolaganju Komesaru informacija u vezi pravila GDPR, to bi moglo da bude četiri odsto prometa kompanije … nešto slično treba da bude i ovde”, dodao je Rajt.

Džavid je kritikovao tehnološke kompanije jer nisu reagovale uprkos pozivima da se bore protiv štetnih sadržaja.

Britanska šefica javne politike Fejsbuka, Rebeka Stimson rekla je da cilj novih pravila treba da bude zaštita društva kao i podrška inovacijama i slobodi govora.

To su složena pitanja i doboro je što ćemo sarađivati sa vladom i parlamentom kako bi osigurali efikasnost novih propisa, zaključila je Stimson.

Tanjug