BEOGRAD – Mon Gjuraj, vlasnik pekare “Roma” u Borči ispred koje je u subotu održan protest, kaže da živi osam godina u tom beogradskom naselju, a povodom jučerašnjih dešavanja sugrađanima se obratio video-snimkom koji je jedna korisnica Tvitera stavila na svoj profil, a koji je danas postavljen na sajtu “Blica”.

Grupa meštana Borče juče je protestovala ispred pekare “Roma”, jer je sin vlasnika tog objekta na Fejsbuku objavio fotografiju na kojoj pokazuje dvoglavog orla – simbol velike Albanije.

Ulaz u pekaru bio je blokiran stolicama iz bašte, a automobil vlasnika pekare oblepljen plakatima sa porukom “Kosovo je srce Srbije”.

“Ja sam Ðura i ovde živim osam godina, ovo je moja kuća, moj dom, izvinjavam se svima”, rekao je Mon Gjuraj u video-snimku, nakon jucerašnjeg protesta u Borči na kome su okupljeni skandirali uvredljive i ksenofobične parole.

Gjuraj je u video-snimku poručio sugrađanima da nije njihov neprijatelj, već prijatelj i domaćin.

“Izvinjavam se u moje ime i moje pekare “Roma”. Nema ništa od moje slike tu i nisam ja taj lik. Svi me znaju ko sam i šta sam. Želim mir, ovo je moja kuća, moj dom, ja nemam drugu kuću. Kako sam živeo do sad, tako želim i dalje da živim. Imam svoju porodicu ovde, školujem ovde decu, tu je moja kuća, ovo je moja država”, kaže Gjuraj.

Korisnica Tvitera koja je na svoj profil postavila taj vide-snimak u opisu snimka je navela da je Ðura želeo da ga napravi, jer je hteo da se obrati ljudima.

“Srećan svima sutrašnji veliki praznik Uskrs. Svim mojim komšijama, prijateljima što imaju loše mišljenje danas što su mislili da sam ja na celu Srbiju, izvinjavam se na moje ime još jednom, to ništa nije bilo namerno, nemojte da se brinete, nisam ja vaš neprijatelj nego vaš pravi kućni prijatelj i domaćin”, rekao je Gjuraj.

Na službeni broj pekare Tanjugu se juče javio vlasnik, ali nije želeo da komentariše događaj.

Jedan od učesnika protesta Ivan Knežević rekao je juče Tanjugu da je fotografija na kojoj sin vlasnika pekare “Roma” pokazuje dvoglavog orla nastala pre dve godine, u centru Beograda, ali da su oni za nju saznali pre tri dana.

Rekao je da su oni revoltirani fotografijom i smatraju to nepoštovanjem i promovisanjem Velike Albanije.

Nedavno su u Dolovu kod Pančeva, takođe, meštani protestovali, jer su se na Fejsbuku pojavile fotografije vlasnika pekare koji su pokazivali simbole albanskog orla, kao i one sa oružjem u rukama.

Policija je tada obezbeđivala imovinu i lica, ali su vlasnici ubrzo napustili i objekte u Dolovu, kao i onaj koji su držali u Pančevu.

“Blic” prenosi da je pekara “Roma” od gradske opštine Palilula dobila zahvalnicu za pomoć u organizaciji manifestacije “Ulica otvorenog srca – Borča” 2013. godine.

Taj list podseća da je pre nekoliko dana na Fejsbuku objavljena fotografija na kojoj je muškarac koji pokazuje simbol velike Albanije, nastala je pre dve godine u centru Beograda, ali ju je neko pronašao i ponovo objavio nakon čega je protest i organizovan.

Okupljeni su juče ispred pekare skandirali parole o Kosovu i puštali muziku, dok su vlasnici pekare bili u kući iznad lokala.

Protest je, navodi “Blic”, u jednom trenutku izgledao kao huliganski skup, na kome je pevano “ubi, zakolji, da Šiptar ne postoji”, o paljenju džamija, a ekstremisti su na automobil vlasnika pekare stavili svinjske glave i po njemu izlepili plakate. Nakon nekoliko sati oni su se polako razišli.

Juče je na protestu bilo i nekoliko pripadnika Žandarmerije.


Tanjug