NOVI PAZAR – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević podsetio je, gostujući u Dnevniku RTS-a , da je delegacija tog ministarstva prošle nedelje boravila u Novom Pazaru gde je prisustvovala otvaranju nove, digitalne 3D bioskopske sale, opremljene najsavremenijom tehnologijom u Srbiji.

’’Mi smo tamo zaista videli izuzetne stvari. Novi Pazar je divan primer značajnog ulaganja lokalne samouprave u kulturu. Naravno, pomoglo je i ministartsvo, digitani bioskop je otvoren, realizuju se brojni projekti u oblasti kulture,Festival stvaralaštva mladih koji okuplja mlade ljude iz svih osnovnih škola i to je praktično mali San Remo u Novom Pazaru, dakle to je jedna vrlo vibrantna kulturna sredina. Obišli smo, naravno i Sopoćane, Stari Ras, Đurđeve stupove,Petrovu crkvu i zasita mnogo toga je urađeno. Novi Pazar je mesto susreta dve velike monoteističke religije, mesto istorijske tradicije, pa prema tome ja pozivam i naše ljude da odu u Novi Pazar i da posete i Festival stvaralaštva mladih i spomenike kulture pod zaštitom UNESCO-a, jednostavno Novi Ppazar je dobar i pozitivan primer kako može i kako treba ulagati u kulturu na lokalnom nivou, a onda naravno i ministarstvo i delovi države pomažu na svoj način. Vrlo sam zadovoljan tom posetom’’ kazao je Vukosavljević.

Podsećamo, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević govorio je i na otvaranju nove, digitalne 3D bioskopske sale, pre čega je obišao Gradsku upravu, ali i novopazarsku Galeriju, Kulturni centar Novi Pazar gdje se upoznao sa kulturnim programom, projektima i ulaganjima Grada u kulturu.

Tom prilikom gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da mu je drago da je Novi Pazar posetio jedan ministar kulture, te da grad zaista ima šta da pokaže kada su u pitanju kulturni događaji.

’’Novi Pazar je grad koji sigurno procentualno najviše iz budžeta izdvaja za kulturu. Znamo koji je značaj kulture i sigurno ćemo u narednom periodu još više izdvajati“

Direktor Kulturnog centra Husein Memić rekao je da su ulaganja u kulturu evidentna, u šta se, prema njegovim rečima, uverio i sam ministar Vukosavljević.

’’Videli ste izdvajanja Kulturnog centra, samo u jednoj godini 300.000 eura bez budžeta koji Grad Novi Pazar svake godine uvećava. Kosristim priliku da zahvalim ministru koji je prepoznao taj rad jer bez svega toga mi nismo mogli razmišljati o digitalizaciji bioskopa. Ovo je, dakle, vredan projekat koji je ministar odobrio, a zahvaljujući svim naporima koje smo uložili danas imamo pravo da sebe nazovemo jednim od moderniJih kulturnih centara u Srbiji’’ kazao je Memić.