TRIPOLI – Snage pod komandom vlade u Tripoliju, koju priznaju Ujedinjene nacije, objavile su danas da započinju operaciju “Vulkan gneva” za odbranu prestonice Libije, prenosi Rojters.

Portparol ovih snaga nije izneo više detalja o operaciji koja je odgovor na ofanzivu trupa pod komandom Kalife Haftara, vođe samoorganizovane Libijske nacionalne armije. Haftar je u četvrtak objavio da pokreće ofanzivu na Tripoli, što je dovelo do obnavljanja sukoba u Libiji.

Rojters navodi da je ova ofanziva iznenadila UN i potkopala planove međunarodne organizacije za postizanje sporazuma o “mapi puta” za izbore koji bi trebalo da reše dugotrajnu nestabilnost u Libiji, tranzitnoj tački za izbeglice i migrante koji prelaze pustinju Saharu kako bi se potom preko Sredozemnog mora dokopali Evrope.

Agencija citira izveštaje UN da 75-godišnji Haftar sebe predstavlja kao neprijatelja islamističkog ekstremizma, ali protivnici u njemu vide novog diktatora po modelu Muamera el Gadafija. Navodi se da Haftara podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Rojters navodi da su se UAE ipak pridružili zapadnim zemljama u izražavanju zabrinutosti zbog novih borbi.

Misija Ujedinjenih nacija u Libiji (UNSMIL) pozvala je danas na primirje u trajanju od dva sata u južnom delu prestonice Tripolija, gde traje sukob snaga koje podržavaju dve rivalske libijske vlade.

Rojters prenosi da je u saopštenju UNSMIL zatraženo da primirje bude uspostavljeno između 16 i 18 časova po lokalnom vremenu kako bi se evakuisali ranjeni.

Agencija navodi da UNSMIL nije saopštio koliko je ljudi ranjeno.

Istočnolibijske snage, pod komandom Kalife Haftara, izvele su vazdušni napad na južni deo prestonice Tripolija.

Rojters se poziva na izjavu očevidaca, kao i izvor iz Haftarove vojske koja kontroliše istočni deo Libije.

AP je preneo da su vojni zvaničnici SAD objavili ranije danas da će američke snage privremeno napustiti Libiju.

Agencija navodi da je ova objava stigla tri dana nakon ponovnog izbijanja sukoba između naoružanih rivalskih grupa u toj zemlji.

Navodi se da je general marinaca Tomas Voldhauzer, koji se nalazi na čelu Afričke komande vojske SAD, saopštio da realnost u pogledu bezbednosnih prilika na terenu u Libiji postaje sve više složena i nepredvidljiva.

AP navodi da Voldhauzer nije objasnio gde će američke snage biti premeštene.

Agencija podseća da je Kalifa Haftar, vođa samoorganizovane Libijske nacionalne armije, objavio u četvrtak da pokreće ofanzivu na prestonicu Tripoli, sedište libijske vlade koju podržaju Ujedinjene nacije, što je dovelo do obnavljanja sukoba.

AP ocenjuje da bi ovaj obračun Haftarove vojske i rivalskih snaga mogao da Libiju gurne ponovo u krug nasilja, verovatni najgori od građanskog rata iz 2011. u kojem je svrgnut sa vlasti i ubijen Moamer el Gadafi, kojeg američka agencija naziva duggodišnjim diktatorom.

Tanjug /Foto :Pixabay_Tripoli