BEOGRAD – Spor između Kine i Amerike i zabrana koju je Gugl uveo Huaveju je i dalje tema broj jedan. Dok kompanije sa obe strane broje gubitke, goruće pitanje je koliko će sve pogoditi korisnike mobilnih uređaja Huaveja i Honora koji rade na Android sistemu. Kineski gigant je dao odgovore na sve nedoumice, prenosi „Blic“.

„Huavej će nastaviti da pruža bezbednosna softverska ažuriranja kao i postprodajne usluge svim postojećim korisnicima Huavej i Honor pametnih telefona, tablet uređaja, čime su obuhvaćeni svi uređaji koji su već prodati ili koji se nalaze na lageru širom svetskih tržišta“, poručuju iz kineske kompanije a evo šta još kažu:

Da li će korisnici biti u mogućnosti da nastave sa korišćenjem Gugl usluga, kao što su Google Play i Gmail, na svojim Huavej uređajima?

Uređaji koji su prodati ili koji se trenutno nalaze u prodaji neće biti pod uticajem ove odluke. Korisnici će moći da nastave sa korišćenjem ovih usluga kao što su to do sada radili.

Da li će korisnici biti u mogućnosti da ažuriraju Google aplikacije?

Da.

Da li će Huavej telefoni biti u mogućnosti da dobijaju pakete za ažuriranje Android operativnog sistema?

Nastavićemo da pružamo pakete za ažuriranje Huavej EMUI korisničkog interfejsa (modifikovani Android na kom inače svi Huavej uređaji rade).

Da li će Huavej telefoni podržavati Android Q?

Više detalja o ovome biće dostupno u okviru narednih notifikacija o ažuriranju operativnog sistema.

Da li će korisnici i dalje biti u mogunosti da ažuriraju aplikacije koje ne proizvodi kompanija Google?

Da, korisnici će i dalje biti u mogućnosti da ažuriraju aplikacije koje ne proizvodi kompanija Google.

Da li Huavej telefoni i dalje mogu da dobijaju Gugl bezbednosne zakrpe?

Da.

Ako korisnici resetuju svoj Huavej telefon na fabrička podešavanja, da li će to imati uticaja na njhovu sposobnost da koriste Gugle usluge u budućnosti?

Ne, resetovanje telefona na fabrička podešavanja neće imati ovakvog uticaja.

Da li ovo znači da će Huavej ubrzati razvoj i pokretanje sopstvenog operativnog sistema?

Android je operativni sistem otvorenog koda, a Huavej je u značajnoj meri doprineo njegovom razvitku i rastu širom sveta. Jedan od naših prioriteta biće i dalje da radimo na razvoju i korišćenju Android ekosistema.

Dalji razvoj situacije doneće odgovore i na pitanje da li će novi uređaji koje pripremaju u Hauveju i Honoru imati Android sistem ili pak neku novu verziju OS. Takođe, čekamo i vesti o tome da li će im biti uskraćeni i delovi koje dobijaju od drugih kompanija.


Blic