BEČ – Antifašisti iz Austrije, Hrvatske, Italije i Slovenije danas su se okupili u Blajburgu i zatražili od austrijske vlade da zabrani ono što nazivaju skupom “ustaša i fašista” na Lojbaškom polju, u blizini tog koruškog grada.

Na protestu se okupilo oko 200 učesnika, saopštila je austrijska policija.

Govornici su zatražili od austrijske vlade da poštuje ustav, kao i evropsku politiku borbe protiv fašizma i neofašizma i da zabrani skup koji je najavljen za 18.maj.

Demonstracije je organizovala Inicijativa “Sećanje i delovanje” u znak protesta protiv komemoracije pripadnicima hrvatskih ustaša, ubijenim kod tog austrijskog grada na kraju Drugog svetskog rata.

“Želimo da ustaške i nacističke manifestacije budu zabranjene u Austriji”, poručio je uoči protesta Andrej Mohar iz Udruženja koruških partizana.

On je rekao da su organizatori današnjih demonstracija namerno izbegli da svoj protest održe 18. maja, kada se održava skup u organizaciji Hrvatske i hrvatske Rimokatoličke crkve.

Inicijativa ističe da okupljanje ustaša u Blajburgu nema nikakve veze sa sećanjem na žrtve.

“Radi se pre svega o agresivnoj agitaciji nacionalističkih, desničarskih i ekstremno desničarskih grupacija iz Hrvatske na austrijskoj teritoriji”, rekao je Mohar.

On je istakao da istorijski nije tačno da je na polju u Lojbahu kod Blajburga izvršen masakr. “Masovnog ubistva ustaša, kao što se tvrdi, nije nikada bilo”, podvlači Mohar.

Za skup je dobijena podrška Evropske federacije pokreta otpora, a učestvovala su i antifašistička udruženja iz regiona Alpe Adria, uključujući i Hrvatsku.

Mohar naglašava da je cilj da se ukaže na problem, ali ne i da se isprovocira sukob s posetiocima ustaške manifestacije.

Oštro je kritikovao ministra unutrašnjih poslova Austrije Herberta Kikla, što ne želi da zabrani okupljanje ustaša.

“Austrijska vlada time deluje suprotno antifašističkim odredbama Državnog sporazuma” iz 1955, podvukao je Mohar.