NOVI PAZAR – Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), čiji je predsednik Esad Džudžo, pokrenulo je incijativu kojom se predviđa uspostavljanje specijalnog statusa za regiju Sandžak.

Inicijativu je pokrenuo Izvršni odbor BNV 23. maja, a prema tekstu koji je danas upućen medijima, funkcije “državne vlasti” ostvarivale bi se preko skupštine, guvernera i vlade, a Sandžak bi imao i svoju policiju, sudstvo i druge organe.

Teritorija Sandžaka na kojoj bi se uspostavio specijalni status obuhvatila bi Novi Pazar, Sjenicu, Tutin, Prijepolje, Novu Varoš, Priboj, Pljevlju, Bijelo Polje, Berane, Andrijevicu, Petnjicu, Gusinje, Plav i Rožaje.

Predviđeno je da Sandžak donese Ustav, kao i da o pitanjima iz svoje nadležnosti donosi zakone.

BNV ovom inicijativom Sandžak smatra “teritorijalno političkom zajednicom ravnopravnih građana i naroda koji u Sandžaku žive, a Albancima, Bošnjacima, Crnogorima i Srbima, Ustavom Sandžaka priznaće se status “konstitutivnih naroda”.

Područje Sandžaka treba, prema predlogu BNV, da bude trajno demilitarizovano pod nadzorom UN i Evropske unije, a kontrolu granica Sandžaka vršile bi međunarodne snage.

Evropska unija pružala bi međunarodne garancije ostvarivanja specijalnog statusa, a članovi Specijalnog komiteta za Sandžak bili bi i predstavnik SAD, OEBS-a i predstavnici konstitutivnih naroda u Sandžaku, navodi se u inicijativi BNV.

U dokumentu koji se odnosi na bošsnjačku nacionalnu politiku navodi se, između ostalog, da je Sandžak istorijska regija čije su granice utvrđene na Berlinskom kongresu.

Tvrde i da je na “Podgorčkoj skupštini” 26. novembra 1918. godine izvršena aneksija Sandžaka i Crne Gore i pripojeni su Srbiji, a da je 1. decembra 1918. godine formiranjem Kraljevine SHS “ozvaničena okupacija Sandžaka”.

Takođe se navodi i da Bošnjaci Sandžaka predstavljaju deo jedinstvenog bošnjačkog nacionalnog korpusa sa Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i drugim državama nastalim na prostoru bivše SFRJ.

“Nakon raspada bivše SFRJ jedino bošnjačko pitanje nije rešeno, a bošnjački narod polaže pravo na svoju nacionalnu državu”, tvrdi BNV pozivajući se, pored ostalog, na referendum iz 1991. godine kada su se građani Sandžaka “izjasnili za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika”.