BUDVA – Stari grad i Citadela u Budvi postali su deo nove turističke rute, kojom se promovišu balkanske tvrđave, kao neke od najvažnijih kulturno-istorijskih aktrakcija u regionu. 

Ovo do sada nedovoljno istraženo i na savremen način promovisano utvrđenje postaće vidljivije za sve turiste koji se zainteresuju za istorijsko i kulturno nasleđe Balkana i to zahvaljujući projektu “Creative History Balkans Tour” (ĆBT), prenosi RTCG.

Projekat, koji je pokrenula EXIT fondacija uz podršku Evropske unije i Saveta za regionalnu saradnju, ima za cilj da brendira i promoviše četiri istorijske tvrđave u četiri balkanske zemlje, oslanjajući se na kreativne industrije i kulturno nasleđe: budvanski Stari grad u Crnoj Gori, Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu u Srbiji, Tvrđavu Kastel u Banja Luci u Bosni i Hercegovini i Tvrđavu Rozafa u Skadru u Albaniji.

U petak je prvim u nizu događaja, održanim u Budvi u Crnoj Gori, započeto predstavljanje ove inicijative, a ujedno je i prezentovana jedinstvena internet platforma, koja će na kreativan i savremen nacin turistima širom sveta predstaviti turističke bisere kulturnog nasleđa Balkana.

Na predstavljanju projekta u Budvi predsednik UO Exit fondacije Ivan Petrović naglasio je da Balkan poseduje izuzetno bogato kulturno naslede kojem je neophodno brendiranje i savremena promocija putem kreativnih industrija, ali i očuvanje i održivost kroz razvoj kulturnog turizma.

Tanjug /Foto :Tanjug-P. Milica