NOVI SAD – Knjiga “Bukvar nenasilne komunikacije” o osnovnim pojmovima i situacijama koje objašnjavaju nenasilnu komunikaciju kroz 30 slova azbuke, a čije su autorke Marija Belić-Bibin, Tamara Jovičić i Danijela Radović, članice DOR Centra za kreativnu edukaciju i umetnost iz Novog Sada, izašao je iz štampe i predstavljen je deci IV razreda OŠ “Kosta Trifković” u Novom Sadu.

Interaktivna publikacija “Bukvar nenasilne komunikacije” prvenstveno je namenjena roditeljima i deci, a osnovna ideja je da decu budu približena neka od pravila nenasilne komunikacije.

“U izradi Bukvara učestvoval i su odrasli i sama deca, što donosi dodatnu vrednost, a osnovna ideja je da koristeći Bukvar roditelji budu u mogućnosti da se sami upoznaju i da objasne deci pojedine reči i pojmove važne za nenasilje, kao i da odigraju igre koje se nalaze u publikaciji”, izjavila je jedna od autorki Marija Belić-Bibin.

Knjiga je deo projekta “Bukvar nenasilne komunikacije za decu”, čiji je osnovni cilj neformalna podrška prvenstveno porodicama u prevenciji vršnjačkog nasilja, a koji od decembra 2018. godine sprovodi udruženje DOR Centar. Projekat su delimično finansijski podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine.

Bukvar je posebno značajan ako se ima u vidu narastajući problem vršnjačkog nasilja s posebnim akcentom na rani razvoj dece.